Candidatul AUR Brăila la Senat, profesorul Baltașiu, e iritat când e întrebat despre faptul că a fost reclamat de studenții săi. Una dintre reclamații era că acesta a spus că „dacă femeile vorbesc neîntrebate, bărbatul are dreptul să le pună la punct”

Profesorul Radu Baltașiu (AUR) confundă conferințele de presă cu orele de curs de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din București și ziaristele cu studentele  de la cursurile sale. Altfel nu se explică modul în care a răspuns astăzi unor întrebări pe care i le-am adresat în cadrul unei conferințe de presă, cu privire la de reclamațiile făcute de studenții săi cu privire la comportamentul său neadecvat la cursurile de Istorie socială.

Dat fiind că Baltașiu le cere votul brăilenilor, pentru a-i reprezenta în Parlament și este necesar să-l cunoaștem mai bine, era firesc să-l întrebăm dacă a spus ceea ce reclamă studenții săi că a spus, fiindcă este vorba despre acuzații de discriminare a femeilor și a minorităților.

Potrivit presei centrale, „numeroase sesizări scrise au fost trimise către Biroul Incluziune, Echitate și Egalitate de Șanse, respectiv Comisiei de Etică a Universității București. Studenții atrag atenția, printr-un demers instituțional, asupra comportamentului neadecvat al lui Radu Baltasiu, din timpul cursurilor”.

Mai concret, profesorul de la Facultatea de Sociologie „le spune studentelor că fertilitatea este indicată de lungimea unghiilor și că e normal să fie puse la punct de capul familiei, dacă vorbesc neîntrebate.

Studenții Facultății de Sociologie și Asistență Socială susțin că la cursurile de Istorie socială profesorul Radu Baltasiu ar avea o abordare «extremistă» și că ar vorbi adesea depreciativ despre rolul femeii în societate sau despre minoritățile sexuale”, scrie pressone.ro.

„Fertilitatea unei femei este indicată de lungimea unghiilor sale. Femeile cu unghii lungi sunt sănătoase și fertile, iar cele cu unghii scurte sunt bolnave, după spusele dumnealui. A mai spus și că o femeie infertilă este inutilă și e o femeie care nu poate face nimic – ca și cum acesta ar fi singurul scop al femeilor”, mai relatează presa centrală.

Baltașiu a mai fost reclamat pentru faptul că le-ar fi spus studenților că „femeile care umblă cu părul desprins, practic, emit semnale că sunt singure și că sunt în căutare de bărbați”.

Comisia de Etică a Universității a judecat cazul și decis să-l absolve de orice vină pe profesorul Radu Baltașiu.

În contextul în care a fost vorba de mai multe sesizări făcute de studenți care spun aceleași lucruri despre declarațiile profesorului, l-am întrebat astăzi direct pe candidatul AUR Brăila dacă a spus la cursul său că „dacă femeia vorbește neîntrebată, este normal ca bărbatul ei s-o pună la punct”.

Baltașiu ne-a răspuns că „nu a spus el acel lucru, deci nu are ce precizări să facă”, după care a continuat cu precizările: „Era un citat din Moromeții, filmul clasic și niște studenți care n-au citit «Moromeții» și care probabil că funcționează în grila altor partide, ca să nu spun că au fost montați de alte partide, cunoscând traiectul meu politic, au zis, dând dovadă de câtă cultură generală au, au zis că Moromete este așa; pe Moromete trebuie să-l judecăm, dacă el s-a purtat așa cum spuneți dvs. Le-am pus acel film pe care ei l-au șocat… i-a șocat și în consecință au considerat că eu am spus acel lucru. Nu”.

L-am mai întrebat pe Baltașiu dacă e adevărat că a spus studenților la un curs că „o femeie infertilă este inutilă”, ceea ce l-a iritat pe dom’ profesor, care, deranjat probabil că am vorbit neîntrebată, a început să-mi dea lecții de jurnalism și a refuzat să mai răspundă la întrebările pe care i le puneam.

Tot ce am mai aflat este că asta cu inutilitatea unei femei infertile este dintr-o poezie a lui Coșbuc, „Numai una”, pe care a prezentat-o studenților săi la cursuri. În rest, dom’ profesor mi-a spus că dacă m-aș fi documentat mai bine aș fi intrat pe site-ul facultății și aș fi văzut acolo toate detaliile, nu l-aș fi întrebat pe el azi asemenea lucruri. Bazându-se probabil pe faptul că sunt mai slabă de înger – ca o femeie ce sunt -,  dom’ profesor mi-a mai spus că se consideră îndreptățit să-mi dea lecții de journalism, pentru că a predat la facultatea de Jurnalism. Din nefericire, a dat peste o femeie atipică – una din acelea care vorbesc neîntrebate în mod repetat și pe care bărbații nu le pot pune la punct în timpul unor conferințe de presă filmate – așa încât l-am întrebat dacă a predat jurnalism sau altceva, fiindcă e o oarecare diferență între materiile care se predau la o facultate.

Baltașiu n-a mai vrut să răspundă întrebărilor legate de acuzațiile ce i-au fost aduse de studenții săi privind derapajele de la cursuri, dar a comentat că de vreo doi ani de zile Ligia Deca a dat drumul la această „nebunie” care este faptul că „dacă unui student i se pare că un profesor îl jignește sau îi jignește convingerile, îl poate reclama la Comisia de Etică a universității și poți să fii judecat pe niște vorbe pe care cineva le interpretează cum le interpretează. Eu am fost judecat, am avut două reclamații la această chestiune, care s-au terminat în luna august și eu zic că subiectul este închis”.

Dialogul complet cu profesorul care se crede victima studeților montați de alte partide ca să-l reclame pe el, pentru motivul că le pune filmul Moromeții, care-i șochează și le citește poezii de Coșbuc, aici:

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns