Candidatul PMP Viorel Botea: „Cuvântul meu față de brăileni este următorul: voi fi singurul parlamentar de Brăila care cu adevărat se va implica în rezolvarea problemelor dvs”
-Să ne prezentăm. Cum vă numiți, ce studii aveți și în ce domenii aveți competență?
-Mă numesc Botea Viorel, sunt profesor de matematică la Colegiul Național „Nicolae Bălcescu”, inspector școlar general la Inspectoratul Școlar General Județean Brăila, iar ca studii, am finalizat Universitatea de Științe ale Naturii, Facultatea de Matematică din Craiova, am absolvit studii masterale în Capacități Administrative și Acquis Comunitar la SNSPA și de asemenea, am absolvit cursuri post-universitare la Universitatea „Dunărea de Jos” în Management Educațional.
Faptul că de-a lungul anilor am căpătat o experiență în administrația publică locală, având totodată mai multe funcții, inclusiv aceea de inspector școlar general, îmi permite să afirm că pot sprijini brăilenii în rezolvarea problemelor, atât din punct de vedere al educației, cât și din punct de vedere al administrației. Mai mult decat atât, în continuare am un nou mandat de consilier județean, din partea Partidului Mișcarea Populară.
-Dacă vă uitați în urmă la realizările dvs din perioada anterioară, de care anume sunteți cel mai mulțumit?
-În anii anteriori am avut rezultate care m-au propulsat în ochii concetățenilor, ochii brăilenilor, ca o persoană care oferă tot timpul stabilitate, corectitudine și respect față de oameni. Și ma refer în primul rand la faptul că, în activitatea de profesor, am avut rezultate deosebite cu elevii mei la tot ceea ce înseamnă olimpiade, concursuri, examene naționale.
Din punct de vedere managerial, am reușit să duc Brăila în mandatul meu de inspector școlar general pe locul 1 la nivel național atât la Evaluarea Națională, cât și la Bacalaureat.
De asemenea, pot spune că din punct de vedere al managementului educațional am reușit ca la nivelul anului 2011 să implementez proiecte europene în valoare de peste 12 milioane de euro, însemnând formări atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice.
Nu în ultimul rând, cred că foarte important este un lucru: pe unde am fost și pe unde am condus sau am avut activitate, eu am format echipe, oameni competenți, oameni corecți, oameni valoroși din punct de vedere moral, alături de care am reușit să obțin rezultatele pe care mi le-am propus.
-În calitate de șef al Inspectoratului Școlar Județean Brăila ați fost în contact permament cu membrii societății brăilene. Care sunt problemele de ordin moral și economic identificate de dvs în urma contactului cu brăilenii?
-Ne referim în primul rând la problemele de natură economică. În momentul de față multe dintre vechile fabrici, vechile uzine sunt distruse, iar totul este bazat numai pe o producție agricolă, care de cele mai multe ori este subdezvoltată. Dezvoltarea Brăilei în ultimii 30 de ani a fost de fapt o subdezvoltare, care a dus la pierderea locurilor de muncă, a dus la depopularea orașului și mai mult decât atât, a gonit tinerii din Brăila, pentru că într-adevăr pot spune cu siguranță acest lucru, fiindcă eu, ca profesor, am văzut că peste 99% dintre elevii mei – indiferent că sunt de la „Bălcescu”, de exemplu, de la „Murgoci” sau de la orice alt liceu – au plecat din Brăila si nu s-au mai întors. Brăila nu oferă în momentul de față șanse de dezvoltare pentru tânăra generație, ci ofera doar șanse pentru cei mai în vârstă sau cei care sunt, să zicem, trecuți de a doua tinerețe, prin ajutoare sociale și evident, prin pensii, pentru că omul a muncit și este firesc să se bucure de o pensie. Dar pentru oamenii activi Brăila nu oferă în momentul de față un trai decent, un trai de calitate, care să le permită să vină și să lucreze sau să rămână în municipiul Brăila.
-Ca om implicat în fenomenul politic încă din 1997 și membru fondator al Partidului Mișcarea Populară, care este părerea dumneavoastră despre impactul clasei politice în societatea brăileană în ultimii 20 de ani?
-Clasa politică în ultimii 20 de ani a fost o zonă în care toți cei implicați s-au gândit doar la problemele personale. Clasa politică s-a arătat implicată în promisiuni electorale în timpul campaniilor electorale, iar ulterior, foarte rar, unele dintre aceste promisiuni au fost puse în aplicare. Și au fost puse în aplicare mai mult din cauza faptului ca erau gropile cât roata de la mașină, pentru faptul că în Brăila era o nesiguranță, pentru că transportul în comun era foarte defectuos, lucruri care între timp s-au remediat, dar acestea sunt câteva lucruri pe care, în alte localități, le vedem rezolvate de foarte mult timp. Adică în momentul de față nu spun decât un lucru: s-au rezolvat nevoi elementare ale existenței și ale desfășurării activității, a vieții, în municipiul Brăila. De aceea consider că această clasă politică, în momentul de față, trebuie schimbată. Și trebuie schimbată nu de dragul vorbelor, trebuie schimbată cu oameni competenți. Noi, de exemplu, cei de la PMP, eu și colegul meu, candidatul la Senat, domnul Iorga Doru, dorim să realizăm schimbările acestea prin fapte și nu prin vorbe.
-Ce le puteți reproșa foștilor și actualilor oameni politici, aleși în urma alegerilor electorale din Brăila, că nu au făcut pentru județ?
-În primul rând ei ar fi trebuit să găsească soluții prin care firmele din diverse colțuri ale lumii să vină la Braila și să creeze locuri de muncă.
În al doilea rând, nu au creat facilități pentru investitorii care au dorit să vină la Brăila și să poată investi pentru ca tânăra generație, oamenii care nu au locuri de muncă, să vină și să muncească în aceste firme.
Mai mult decât atât, nu există în momentul de față niciun fel de legătură cu arterele principale de transport și arterele principale economice din România. Într-adevar, se construiește podul acum, dar faptul că o persoană s-a chinuit să facă acest lucru se va vedea doar peste câțiva ani. Și în plus de asta, tot ceea ce înseamnă infrastructura din jurul podului trebuie realizată. Deci sunt multe lucruri ce țin de infrastructură care trebuiau realizate în această perioadă, care să ne conecteze la marele artere economice și de transport ale României și ale lumii.
De asemenea, agricultura a fost lasata de izbeliște. Repet, agricultura se face în momentul de față semi-empiric și mulți fermeri care au reușit să-și facă niște exploatații agricole corespunzătoare nivelului european, au făcut-o doar cu eforturi personale și cu foarte puțin sprijin din partea instituțiilor statului – și mă refer aici la autoritățile locale.
-Ce ați fi făcut diferit dacă ați fi fost în locul acestora?
-În primul rând aș fi oferit facilități fiscale tuturor acelor firme care doreau să vină în Brăila. În al doilea rând, aș fi reparat Centrul istoric al Brăilei, care mi-aș fi dorit să fie un loc în care atât brăilenii, cât și firmele care ar fi avut acolo sedii, să desfășoare o activitate utilă și plăcută.
Aș fi oferit medicilor condiții optime pentru a veni la Brăila – și nu mă refer neapărat la salarizarea care există sau la ceea ce s-ar fi putut face în plus în spital, ci mă refer la condiții de viață, pentru că orice om, după o zi de muncă, poate își dorește să se plimbe în siguranță, să se plimbe cu plăcere prin oraș, prin municipiu. M-aș fi ocupat mai mult de siguranța oamenilor în Brăila, de transportul în comun, care de cele mai multe ori lasă de dorit.
Sunt multe alte lucruri pe care le-aș fi făcut, dar în principiu, așa cum am mai spus, legătura cu marile artere economice ale României, faptul că nu există un antreprenoriat puternic la Brăila. Mai mult decât atât, exodul copiilor, tinerei generatii, din Brăila, acestea cred ca ar fi fost lucrurile pe care eu le-aș fi oprit, printr-un efort combinat, alături cu toți ceilalți factori de decizie din municipiu și din Parlament. Ma refer la deputați și la senatori.
-În Brăila sunt 20 candidați pentru un mandat de deputat. Cel mai mare număr de candidați pentru un loc în Camera Deputaților din Romania. Pe cine vedeți cel mai important contracandidat al dvs?
-Vreau sa va spun ceva – si nu este nicio lipsa de modestie: eu nu am niciun contracandidat la Camera Deputatilor, cum nici la Senat nu avem niciun contracandidat. Noi, la PMP, avem o lista excelentă de candidați, oricare dintre candidații de pe listă pot fi pe locul 1, sunt profesioniști din punct de vedere al activității pe care o desfăsoară.
Din punct de vedere al candidaturilor, consider că PMP filiala Brăila are cei mai buni candidați. Deci noi nu avem contracandidați. Noi avem o echipa, avem liste la Senat, cât și la Camera Deputatilor, formate din oameni foarte competenți din punct de vedere profesional, cu un profil moral excelent, oameni care de-a lungul anilor, de-a lungul vieții, au demonstrat ce pot să facă, iar acum, cu experiența pe care toți am dobândit-o, putem să dăm oamenilor – în funcție de tot ceea ce se va întâmpla în comunitate și în general, în țară – speranța într-un viitor mai bun și putem să le dăm certitudinea că PMP, prin candidații săi, vor duce la îndeplinire dorințele oamenilor și vor crea în Brăila un alt climat, un climat mai bun, un climat în care oamenii să aibă siguranță, oamenii să aibă locuri de muncă, tinerii să se întoarcă în orașul natal.
-Cu ce motivație ați decis să candidați recent pentru postul de președinte al Consiliului Județean și acum pentru postul de deputat?
-Motivația candidaturilor atât la Consiliul Județean, cât și la Camera Deputaților, este legată de mai multe aspecte. Primul aspect este acela că de-a lungul anilor, am dobândit o experiență profesională care îmi permite atât din punct de vedere educațional, cât și din punct de vedere administrativ, să-mi ofer competența brăilenilor. Profilul moral și personal pe care îl am mă recomandă ca fiind un om care poate fi oricând un exemplu atât pentru elevi, așa cum am fost mereu, dar și pentru brăileni, un om care poate fi urmat și un om care este respectat și își respectă colegii, pietenii, concetățenii. De asemenea, pot spune că eu știu să formez echipe, știu să coordonez oameni de valoare, care pot împreună, într-o echipă, să facă bine brăilenilor și să demonstreze că în Brăila există oameni de foarte înaltă calitate, oameni care își pot reprezenta concetățenii în Parlamentul României.
-Care sunt principalele obiective pe care vi le propuneți în calitate de deputat?
-Am mai multe obiective care sunt în domeniul educației, în domeniul sănătății și în domeniul economic.
În primul rând, îmi doresc pentru brăileni ca la final de mandat, tot ceea ce înseamnă rețea digitală, tot ceea ce înseamnă internet, tot ceea ce înseamnă tablete, calculatoare, să fie disponibile tuturor elevilor și tuturor profesorilor – si asta în mod gratuit.
De asemenea, îmi doresc să implementez programul Euro500 Pentru Educație, program destinat tuturor copiilor care trăiesc în medii defavorizate, un voucher în valoare de 500 de euro care poate fi folosit în exclusivitate pentru cumpărarea de rechizite, haine, materiale, abonamente, specifice doar elevilor. Deci aceste sume nu vor fi folosite decât în acest scop.
De asemenea, în domeniul educației, având în vedere situația pandemică din momentul de față, voi sprijini ca toate școlile să activeze și să lucreze atât în online, cât și în mod tradițional, în condiții de siguranță maximă din punct de vedere sanitar. Și mai mult decât atât, vreau ca la sfârșit de mandat, profesorii și elevii brăileni să își amintească cu adevarat de cel care, de-a lungul anilor, a ajutat și a fost alături de toți cei care sunt în sistemul educațional.
Din punct de vedere al sănătății, mi-aș dori ca la nivelul Brăilei să avem un sistem de sănătate performant, un sistem în care să nu mai auzim de probleme de corupție, de lipsuri, de faptul că medicii nu sunt respectați, de faptul că pacienții nu sunt respectați și de faptul că autoritățile publice locale, de cele mai multe ori, aleg în mod discreționar manageri sau persoane de conducere care din punct de vedere managerial nu sunt demne de a ocupa aceste funcții – si mă refer la statutul profesional.
În plus, îmi doresc ca fiecare copil și fiecare profesor să aibă cel puțin posibilitatea ca în această perioadă să fie testat pentru COVID cu teste foarte rapide, pentru că noi ne dorim să învățăm la școală. Învățăm și online, dar în primul și în primul rând vrem să fim alături unii de ceilalți, să socializăm, să ne vedem, să avem grijă unii de alții, să avem grija de copii – și asta se face în primul rând alături, nu printr-un ecran în care mai zâmbim sau mai facem o lecție. Lucrurile trebuie așezate pe un făgaș normal, așa cum a fost până acum învățămantul, dar un făgaș în care trebuie să respectăm cu adevărat normele sanitare impuse în perioada pandemiei.
Din punct de vedere economic mi-aș dori câteva elemente foarte clare:
1.Drumul expres Brăila-Slobozia, pentru a fi conectati la autostradă.
2.Voi sprijini ca tot sistemul de irigatii din Braila sa fie refacut in asa fel incat sa nu mai existe niciun fel de problema cu seceta.
3.Mi-as dori ca în Parlamentul României să fim sprijiniți în finalizarea podului, indiferent dacă această investiție sau acest proiect a fost realizat de altcineva, pentru ca acest proiect este vital pentru Brăila.
4.Prin toți prietenii și toți cunoscuții, doresc să realizăm la Brăila un sistem antreprenorial de calitate, un sistem economic în care toți cetățenii să se bucure de investițiile firmelor, persoanelor particulare, care doresc să vină și să dezvolte Brăila.
5.Nu în ultimul rând, mă interesează grija față de cetățean. Respect față de cetățenii Brăilei. Și asta în primul rând se va realiza printr-un transport decent, prin condiții normale. firești și de siguranță.
-Credeți că activitatea dvs din Parlament va conta pentru brăileni?
-Activitatea oricarui om, din orice loc, contează, dacă acel om se implică. Peste tot unde am fost, la școli, la licee, atît în calitate de profesor, cât și în calitate de manager, de inspector sau în orice altă calitate, am încercat să dau tot ceea ce este mai bun, să ofer copiilor un exemplu, să ofer colegilor calitate în educatie, să ofer tuturor acelora care au fost lânga mine un spirit de echipă, un spirit prin care să rezolvam toate problemele. Eu întotdeauna am fost un om de echipă. Întotdeauna, pe unde am lucrat și în tot ce am realizat, nu am facut altceva decât să sprijin oamenii, să sprijin cetățenii. Și pot să vă dau foarte multe exemple. Cei din Sindicatul Învățământului din Brăila pot spune cu siguranță că în 2011 cel care a salvat sindicatul brăilean am fost eu.
-De ce ar trebui să vă voteze brăilenii pe dvs?
-Brăilenii ar trebui să mă voteze pe mine pentru ca sunt, la Camera Deputatilor, singurul candidat care poate sa le ofere cu adevărat ceea ce ăși doresc. Un respect pe care l-au primit de fiecare dată, fapte care totdeauna au fost adevărate și au reprezentat încununarea promisiunilor, și nu în ultimul rând, un exemplu de moralitate, de respect față de oameni și cu multe lucruri din trecut care își pot pune amprenta asupra activității mele.
Părinții mei au fost și ei învățători, au învățat mii de copii, au fost respectați, iar eu nu am făcut altceva decât să le urmez exemplul și să încerc, la nivelul zilei de azi, să le duc mai departe făclia dorinței de a face educație, de a face bine oamenilor. Toți brăilenii mă cunosc foarte bine și știu că sunt o persoană care în momentul în care și-a dat cuvântul, și l-a respectat. Iar cuvântul meu față de brăileni este următorul: voi fi singurul parlamentar de Brăila care cu adevărat se va implica în rezolvarea problemelor brăilenilor.
Ce reproșez colegilor mei sau altor persoane care au fost deputați sau senatori, este faptul că au venit la 4 ani să viziteze electoratul și să le ceară votul. Au venit la 4 ani să le promită minciuni. Fiecare om dorește ca macăr o dată la o săptămâna, la o lună, la 2 luni, cineva care are o anumită putere, care poate să facă ceva, să vină și să îl întrebe de sănătate. V-aș da un simplu exemplu: ce s-ar întâmpla dacă în zilele de joi, vineri, sâmbătă și duminica, atunci când avem activitate în cabinetele parlamentare, am ajuta 10 persoane? Ce înseamnă asta? Înseamnă că la nivelul unui an am ajuta peste 1000 de persoane. La nivelul a 4 ani de mandat am ajuta 5000 de persoane. Avem oare atunci nevoie să venim și să-i mințim pe brăileni? Nu! Brăilenii cu siguranță vor veni și te vor vota pentru că ai facut ceva pentru ei. Asta este filozofia mea. Nu filozofia de a sta în Parlament și de a te juca cu telefonul sau a dormi sau pur și simplu de a face scandal, pentru ca altceva nu poți să faci. Nu! Oamenii își doresc lucruri concrete. Își doresc să fie ajutați și sprijiniți în problemele lor de zi cu zi. Și mai mult decât atât, atunci când merg pe stradă își doresc să se simtă respectați, atât din punct de vedere al siguranței, cât și din punct de vedere a unei vieți cotidiene frumoase, într-un oraș frumos. Și nu numai atât; să simtă cu adevărat că au siguranța zilei de maine.
Acestea sunt câteva lucruri pe care vreau să le fac la Brăila și cu siguranță le voi face, pentru că multe dintre ele, la nivelul sistemului educațional, le-am realizat, iar dvs știți foarte bine acest lucru. (publicitate electorală)