Capatana nu renunta la ideea simpozionului de sculptura monumentala

Image6

Dupa ce a fost insarcinat sa intocmeasca o lista de sugestii cu posibile destinatii ale imobilului din strada Polona unde a functionat Casa de Cultura a Municipiului – lista care n-a fost luata niciodata in considerare la modul serios – consilierul judetean Marian Capatana are acum o noua preocupare: un simpozion international de sculptura monumentala. Nici acest nou proiect in care este implicat nu are parte insa de prea mare atentie, dovada ca i-a fost refuzata de mai multe ori cererea de a se promova pe ordinea de zi a Consiliului Judetean initiativa sa.

Capatana isi sustine proiectul de organizare a Simpozionului international de sculptura monumentala  Nicapetre astfel: “In anul 2018 se implinesc 650 de ani de la atestarea documentara a Brailei.  Intre 2014 si 2018 se pot desfasura cinci editii ale simpozionului, in urma caruia orasul s-ar imbogati cu zeci de sculpturi care, grupate pe ansambluri sau izolate, ar transforma tot atatea spatii urbane banale in locuri interesante, atractive, demne de explorat si  de contemplat. Lucrarile donate de artisti ar spori averea judetului cu milioane de euro”.

In viziunea initiatorului proiectului, simpozionul ar fi trebuit sa se desfasoare in perioada  20 august-20 septembrie,  amplasamentul taberei ar fi trebuit sa fie in tabara scolara Lacu Sarat, iar participantii ar fi trebuit sa fie sculptori “de notorietate” din tara si strainatate, selectati in baza evaluarii proiectelor trimise prin posta electronica.  Fiecare dintre  sculptorii participanti  ar fi  trebuit  sa primeasca un onorariu de 1.000 de euro si sa cedeze toate drepturile patrimoniale asupra lucrarilor realizate in timpul simpozionului.

Dupa ce astazi a fost refuzat, la modul cel mai hotarat, de presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, dar si de colegii consilieri, care au votat impotriva, lui Capatana i s-a sugerat ca caute sprijin si finantare la Muzeul Brailei si la Scoala Populara de Arta, cu conditia sa se incadreze intr-un buget care sa poata fi sustinut de aceste institutii.