CAPATINA: STATUILE ZAC DIN 2015 IN CURTEA LICEULUI “NENITESCU” DIN CAUZA INCOMPETENTEI ADMINISTRATIEI PRIMARIEI BRAILA!

Consilierul judetean Marian Capatina (independent) nu este de acord sub nicio forma cu propunerea lui Viorel Mortu (PSD), de a se renunta la editia din 2018 a Simpozionului International de Sculptura Monumentala “Nicapetre”. Capatina, care este initiatorul acestei manifestari, admite ca este o problema faptul ca statuile realizate in editiile din ultimii 3 ani zac si acum in curtea Colegiului Tehnic “Costin D. Nenitescu”, dar considera ca aceasta este vina Primariei Braila: “As vrea in primul rand sa lamurim problema statuilor care zac in curtea Liceului <<Nenitescu>>. Zac acolo din cauza incompetentei administratiei Primariei Braila, care nu si-a pus intrebarea de ce dupa 4-5 licitatii pentru amplasarea acelor statui n-a venit nimeni, nu s-a inscris nimeni, nu a adjudecat nimeni. Si atunci inseamna ca undeva este o problema.

Am purtat o discutie cu domnul primar, iar el mi-a zis <<Mai, nu stiu ce se intampla!>>. <<Da-mi documentatia si o sa vad eu despre ce este vorba!>>. Pentru amplasarea statuilor din curtea Liceului <<Nenitescu>>, arhitectul sef care a fost la Primaria Braila a prevazut realizarea unor socluri din granit brut, bloc compact, de 1,5×1,5 metri, cu grosimea de 35 de centimetri. De asemenea, a prevazut o anumita suma la care se facea acea lucrare, fara a sti ca blocurile de granit care sunt in comercializare in Romania sunt import, iar in Romania carierele de granit sunt 3: doua sunt in Dobrogea, una in zona Maramuresului . Cele din Dobrogea  exploateaza granitul prin explozie, iar cea din Maramures taie blocurile direct din stanca – in acest ultim caz este un granit mai negricios si foarte scump”.

Capatina a mai preciat ca a fost personal in Dobrogea cu niste cunoscuti, a cautat blocuri de granit care s-ar preta la ceea ce este prevazut in documentatia intocmita de Primarie si chiar a transportat la Braila mai multe astfel de blocuri, insa atunci cand au fost taiate, s-a descoperit ca sunt pline de fisuri. In acest context, consilierul apreciaza ca este necesar sa fi schimbata documentatia, optandu-se pentru o alta solutie tehnica: soclurile sa fie cu miez de beton si placate cu granit.

Marian Capatina a prezentat toate aceste informatii noului arhitect sef al municipiului si spera ca foarte curand, sa fie intocmita noua documentatie, astfel incat “niste artisti consacrati, ce au participat la aceste simpozioane, sa afle cu mandrie ca lucrarilor lor vor fi puse pe locatia deja stabilita”.

La insistentele lui Capatina, care a fost sustinut de presedintele CJ, Iulian Chiriac (PSD), consilierii au acceptat ca Simpozionul “Nicapetre” sa fie luat in calcul, printre manifestarile culturale ce vor fi finantate de CJ Braila in anul 2018.