CAPRARIU – COMPARATIE INTRE BANII PUBLICI ALOCATI PENTRU REABILITAREA A 2 CLADIRI DIFERITE: 1800 MP/1.100 MP – 470.000 LEI/ 55.140 LEI

Consilierul municipal Lucian Caprariu (Partidul Braila Noua) este indignat de sumele exagerate care se cheltuiesc din banii publici pentru diferite proiecte si de faptul ca alesii municipali aproba fara nicio retinere astfel de finantari suspecte.

Caprariu a dat ca exemplu doua proiecte aprobate de CLM Braila chiar in aceasta vara, la care diferentele de sume sunt foarte mari, desi, dupa cum spune el, suprafetele reabilitate sunt asemanatoare, iar lucrarile sunt cam  aceleasi.

Primul este un proiect de hotarare aprobat in luna iunie in CLM, care vizeaza eficientizarea energetica a a unui corp al Gradinitei 60 si a internatului Liceului cu Program Sportiv: “Va dau niste cifre: cladirea are 1.800 mp desfasurati (sunt trei niveluri) si ni se propune reabilitarea interioara, adica curatat pereti, zugravit, reparat unde este cazul in interior, iar valoarea era de 470.000 lei fara TVA.

La sedinta din 18 a venit un alt proiect, o reabilitare la Gradinita <<Lizuca>>, care are o suprafata desfasurata de 1.100 mp – deci ceva mai mica -, refacere finisaje interioare, adica aproximativ acelasi lucru, 55.140 lei. Nu spun, ca poate si la asta am gasit niste valori pe acolo la care nu m-am edificat, dar sunt in zona de cheltuieli eligibile, adica ce e pe proiect. Pe mine ma intereseaza in primul rand astea pe care le platim noi din banii comunitatii.

Ca sa vedeti diferenta…

Dar hai sa ma duc mai in profunzime. Acolo incaperile sunt undeva la 2,50 m inaltime. Imaginati-va ca vreti sa varuiti, sa refaceti tencuiala pe unde ar mai fi de facut. Ce schela va trebuie la interior? Probabil ca iti trebuie o masa de lucru pe care o muti din loc in loc. Ei, pe proiectul asta apar schele in valoare de 180.000 lei, adica 1,8 miliarde lei vechi. Deci imaginati-va ce inseamna… Nu mai spun restul de valori din proiect, 48 lei/mp de vopsit, manopera. La 48 lei/mp ma apuc maine, dati-mi si mie o lucrare…”.