CAPRARIU: E VINA FOSTULUI PRIMAR CA S-A MARIT TAXA DE SALUBRITATE. SIMIONESCU NU A LUAT MASURI PENTRU TRECEREA LA COLECTAREA SELECTIVA A GUNOIULUI

Consilierul municipal Lucian Caprariu (independent) apreciaza ca este intemeiat protestul braileanului Costel Margarit fata de cresterea taxei de salubritate cu 54% si chiar s-a alaturat acestuia, fiindca impartaseste opinia sa, ca majorarea respectiva este numai vina autoritatilor, in niciun caz a cetateanului. Mai exact, Caprariu, ca si Margarit, considera ca este vina autoritatilor ca nu au luat masuri din timp pentru asigurarea conditiilor de colectare selectiva, astfel incat cantitatea de deseuri care a ajuns la depozitul de gunoi sa scada de la an la an si astfel, Braila sa nu fie penalizata, confirm unei directive europene.

Consilierul municipal a declarat pentru MD Press ca in opinia sa, principalul vinovat este chiar fostul primar, Aurel Simionescu, fiindca el i-a avut in subordine pe functionarii publici care ar fi trebuit sa se ocupe de acest subiect si tot el putea impune operatorilor de salubritate sa ridice gunoiul selectiv. Caprariu crede ca nu trebuie gasit acum un Acar Paun, dintre functionarii Primariei, fiindca edilul sef este cel care ia decizia, in ultima instanta.

Pe de alta parte, consilierul municipal ne-a declarat ca i-a spus si lui Costel Margarit, dar si altor persoane interesate de subiect, ca nu exista conditii pentru o actiune in instanta impotriva cuiva, fie el primarul sau alta persoana: “Nu se poate asta, nu exista o cauza pentru actiune juridica, pentru a fi tras cineva la raspundere. Avand in vedere  ca problema colectarii selective a gunoiului este un subiect foarte important si el a fost in dezbatere cel putin din 2004 si a fost parte a acquis-ului  comunitar, era parte a obligatiei primarului de la vremea respectiva – adica nu cred ca e altcineva care sa fie tras la raspundere. Din cate stiu eu, a fost adoptat si un regulament de salubritate la inceputul anului 2016, dar a fost foarte tarziu, noi ar fi trebuit sa avem un plan pentru managementul deseurilor, deci nu un simplu regulament de salubritate. Insa in acel regulament de salubritate spune ca autoritatea publica va selecta firmele care vor face colectarea selectiva.

Legea spune ca daca tu, ca unitate administrativa, nu ai indeplinit aceasta conditie de reducere cu 15% a cantitatii de deseuri depozitate la groapa de gunoi, vei plati penalizare. Si atunci tu, ca unitate administrativ teritoriala, ai ales sa nu faci chestia asta, nu te-a interesat – tu ai ales, ca administrator public, la asta ma refer. Cum sa pot lua masuri impotriva ta? Pai normal, prin vot, dar acum, nu-si mai are rostul, ca nu mai sunt consecinte directe asupra fostului primar…”.