CARANICA: DACA LIBERALII AVEAU NEMULTUMIRI LEGATE DE PROIECTUL CE VIZA ECO SA, PUTEAU SA LE PREZINTE IN SEDINTA CLM DE IERI

Consilierul Marius Caranica (PSD), reprezentantul CLM Braila in Adunarea Generala a Actionarilor la SC Eco SA, considera neintemeiate suspiciunile liberalilor, legate de faptul ca modificarea actului constitutiv al societatii amintite, aprobata ieri in Consiliul Local, ar avea ratiuni oculte.

Caranica ne-a declarat ca modificarea actului constitutiv a fost facuta pentru ca era obligatorie actualizarea acestuia, avand in vedere un act normativ aparut mai recent la nivel national: “Noi am initiat modificarea actului constitutiv al ECO SA obligati fiind de faptul ca in Romania a aparut Ordonanta 109, <<Ordonanta corporatista>>, care obliga toate societatile care au capital majoritar sau integral de stat, regiile autonome, sa-si modifice actul constitutiv in sensul prevederilor Ordonantei respective si sa stabileasca criteriile de numire, de votare, de aprobare, adica niste reguli speciale pentru aceste societati sau regii”.

Caranica a mai precizat ca prevederile din actul constitutiv care se refera la modul in care se pot cumpara actiunile Eco sunt cele stabilite in Legea 31: “In cazul in care societatea scoate un pachet de actiuni, dreptul de preferinta il au actionarii actuali, adica CLM si firmele Tracon si Athena. In cazul niciunul dintre actionari nu cumpara actiuni, sau daca nu sunt cumparate de catre actionari toate actiunile scoase la vanzare, noi avem ca optiuni: ori le anulam, ori societatea Eco SA poate sa-si cumpere singura actiunile. Daca si le cumpara singura, conform legii, ea trebuie sa le redistribuie angajatilor in mod gratuit”.

In ceea ce priveste prevederea contestata de liberali, privind faptul se poate face majorarea de capital prin aport in natura, de catre un actionar, fara ca ceilalti actionari sa se poata opune, Caranica a precizat ca acesta este o chestiune stipulata de ani de zile in actul constitutiv, nu una care a fost introdusa in sedinta CLM de ieri: “Noi la sedinta de ieri nu am modificat nimic in ceea ce priveste acest aspect, aceasta prevedere este de cand s-a infiintat societatea, din 1998. Lucrul asta se poate verifica foarte usor, pe documente.

Dar daca liberalii erau nemultumiti de treaba asta si voiau sa o modificam,  puteau ca fie in comisii, fie in sedinta CLM de ieri, sa zica: <<Domnule primar, eu supun la vot un amendament cu privire la actul constitutiv, eu propun o modificare in sensul radierii punctului 4 din articolul 8>>. Si se spunea la vot si se vedea daca era vreo problema”.