Carantina la Penitenciarul Braila, dupa ce cinci detinuti s-au imbolnavit de varsat de vant

foto_1300283760-puscarie

Dumitru Garbacea, reprezentantul Organizatiei Consiliul Local al Tinerilor, se arata ingrijorat de conditiile in care traiesc si muncesc detinutii din Penitenciarul Braila si trage un semnal de alarma cu privire la o epidemie de varsat de vant, care a izbucnit in aceasta institutie. Garbacea sustine ca detinutii muncesc fara echipament de protectie, iar multi dintre acestia poarta in penitenciar aceleasi haine cu care ies la munca, conditii in care se pot imbolnavi oricand de raie. De altfel, spune reprezentantul CLT, exista deja suspiciunea ca unii dintre cei detinutii bolnavi ar avea raie: “Organizatia Consiliul Local al Tinerilor (CLT) Braila continua campania de a mentine legatura cu persoanele detinute prin scrisori in cele mai multe cazuri cu scopul de a identifica modul de respectare a legii privind executarea pedepsei. Ultima informatie primita de la detinuti este ca la Penitenciarul Braila exista un inceput de epidemie cu varsat de vant cu suspiciuni ca ar fi vorba si de raie.

Grav este ca  virusul a fost adus in unitate de la detinutii care sunt scosi la munca in conditiile in care acestia muncesc fara echipament de protectie, respectiv multi dintre ei muncesc in aceleasi haine cu care stau si in camera. Mai mult, nu exista niciun control medical preventiv, astfel incat sa fie stopate eventuale suspiciuni de imbolnavire. Gravitatea acestui fenomen este data si de faptul ca printre detinuti sunt foarte multi care sunt diagnosticati cu diabet, iar orice eruptie cutanata poate genera complicatii mult mai grave pentru acestia. Si cu toate ca exista acest pericol, conducerea penitenciarului nu a demarat nicio forma de protejare pentru aceste persoane vulnerabile din punct de vedere al sanatatii.

Acest eveniment scoate inca o data in evidenta conditiile precare in care sunt obligate persoanele condamnate  sa execute pedeapsa, iar pe de alta parte se poate remarca indiferenta lucratorilor din penintenciar cumulata cu sceretomania manifestata. Secretomanie impusa si pentru perosanele detinute care sub diverse amenintari sunt sfatuite sa nu povestesca nimic din ce se intampla in cadrul penitenciarului.

Organizatia noastra va sesiza atat Ministerul de Justitie, cat si Directia de Sanatate Publica Braila cu privire la verificarea respectarii normelor sanitare de igiena in cadrul penitenciarului Braila”.

Reprezentantii Penitenciarului anunta ca este vorba de cinci detinuti diagnosticati cu varicela (varsat de vant), ca in institutie s-a instituit  carantina si a fost informata si Directia de Sanatate Publica Braila.