Caravana de bine s-a oprit în acest week-end în comuna Mărașu; 150 de săteni au beneficiat de servicii medicale gratuite
150 săteni din comuna brăileană Mărașu au beneficiat de servicii medicale gratuite sâmbătă, 8 aprilie, când Caravana de bine a Crucii Roșii Române a ajuns în localitatea amintită.
Caravana de Bine este un proiect umanitar menit să ofere persoanelor vulnerabile din mediul rural acces gratuit la investigații medicale pentru depistarea unor afecțiuni care, netratate, pun viața în pericol. Astfel, o echipă de medici specialiști, asistenți medicali și voluntari ai Crucii Roșii Române se deplasează în diverse județe din țară, acordând ajutor acestor persoane.
Cea de a doua ediție a Caravanei de Bine a început în luna ianuarie 2023 și a oferit consultații gratuite în județele Teleorman și Buzău, iar la finele săptămânii trecute s-a aflat în comuna Mărașu. Într-un cabinet medical mobil organizat în Școala Generală din localitate, sătenii au avut acces la servicii medicale pe mai multe specializări, iar la finalul examinărilor au primit scrisori medicale cu rezultatul bilanțului clinic și paraclinic, precum și recomandări terapeutice.
După cum ne-a declarat directorul Crucii Roșii Brăila, Florea Focșa, „a fost o acțiune extraordinară pentru sătenii din Mărașu. Au venit în număr mare și erau foarte bucuroși că pot beneficia de aceste servicii medicale. Ei au putut face EKG și ecografie abdominală, s-au acordat consultații pe medicină generală, pediatrie și oftalmologie, s-au măsurarea parametrii fiziologici (tensiune arterială, glicemie, greutate, temperatură, pulsoximetrie). Am avut o echipă de medici foarte dedicați, au stat de vorbă cu fiecare, le-au explicat cu lux de amănunte care sunt problemele lor și ce au de făcut. Vreau să vă spun că s-au început consultațiile la ora 9.15 și s-a terminat treaba la ora 21”.
Precizăm că Societatea Națională de Cruce Roșie din România vine pentru a doua oară în județul Brăila cu programul Caravanei de Bine.
„În România accesul oamenilor din mediul rural la screening și informații medicale este limitat. Impactul Caravanei de Bine, implementate cu mare succes anul trecut, a fost unul puternic. Oamenii s-au bucurat că medicii au fost aproape de ei, iar pentru noi a fost o mare realizare să le putem oferi acces facil la specialiști, investigații și sfaturi utile, mai ales că mulți nu fuseseră la medic deloc în ultimul an și nu știau de ce afecțiuni suferă sau nu urmau tratament“, declară Raluca Buzea, manager programe educație pentru sănătate din cadrul Crucii Roșii Române.