Care au fost criteriile de jurizare și componența juriului care a decis premiile acordate în cadrul Galei de Excelență a Comunității Brăilene? Răspunsuri date de organizator
Așa cum se întâmplă uneori când se acordă niște premii pe baza unor criterii care nu pot fi cuantificate foarte exact, și premiile acordate zilele trecute, în cadrul Galei de Excelență a Comunității Brăilene au suscitat comentarii, unii brăileni fiind de părere că o parte dintre organizațiile/ asociațiile sau instituțiile premiate nu sunt cele mai merituoase în domeniul în care au concurat.
După cum am informat, Gala de Excelență a Comunității Brăilene, aflată în acest an la a doua ediție, a fost organizată de Forumului Tinerilor din România-Brăila și Centrul de Tineret-Brăila Youth Hub.
Dat fiind că am primit întrebări legate de criteriile pe baza cărora s-a făcut jurizarea și de asemenea, de componența juriului, l-am contactat pe Gabriel Ion, care este președintele Forumului Tinerilor din România-Brăila – și este în acelați timp și consilier personal al primarului municipiului, Marian Dragomir (PSD), pe probleme de tineret – pentru a-i cere lămuriri cu privire la cele două aspecte.
După cum ne-a declarat Ion, „din juriu au făcut parte atât persoane din cadrul Forumului Tinerilor din România-Brăila și Centrul de Tineret-Brăila Youth Hub, cât și persoane din domeniile de activitate premiate la Gală”. Acesta ne-a mai spus că au fost 28 de persoane în juriu, iar dintre acestea, 12 persoane au reprezentat specialiști din domeniile în care s-au acordat premii.
La solicitarea noastră de a ni se preciza numele celor 12 specialiști, Ion ne-a spus că unii dintre aceștia nu doresc ca numele lor să fie date publicității.
Am cerut numele specialiștilor care nu sunt „secreți”, iar acestea sunt: Iulian Zamfir (om de afaceri), Ștefan Fusea (președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Brăila, om de afaceri), Elena Tudor (inspector școlar general al Brăilei), Ghiță Nedelcu (director al Palatului Copiilor Brăila), Viorica Naumov (președintele Societății Medicilor de Medicina Generală/ Medicina Familiei), Viorel Vasile (președintele Tribunalului Brăila).
L-am întrebat pe Gabriel Ion și despre faptul că Elena Tudor, inspectorul școlar general al județului, a făcut parte din juriu, iar în cadrul Galei, Inspectoratul Școlar Județean Brăila a primit 3 premii I, dintre care unul a fost Premiul de Popularitate (cu precizarea că acest din urmă premiu s-a acordat în baza votului online al brăilenilor care au dorit să-și exprime opțiunea). Acesta ne-a spus că de fapt, cei care au acordat punctajele și au făcut jurizarea au fost tinerii din cadrul Forumului Tinerilor din România-Brăila, iar în final, rezultatele au fost prezentate specialiștilor amintiți (pe fiecare domeniu în parte) care au avut mai mult un rol de consultanți.
În ceea ce privește criteriile de jurizare, acestea sunt următoarele:
*Nevoia pe care o adresează activitatea/proiectul este concretă și reală;
*Activitățile răspund nevoii identificate;
*Activitățile sunt inovatoare și pot fi replicate;
*Rezultatele au un impact semnificativ asupra nevoii adresate.
Precizăm că au fost luate în calcul activitățile care s-au desfășurat pe raza județului Brăila în intervalul 1 octombrie 2019 – 1 decembrie 2022 și au putut aplica:
*Persoane fizice (activități individuale sau grup de inițiativă)
*Organizații non-guvernamentale, non-profit (ONG)
*Presa
*Unități de învățământ (școli, colegii, licee, etc.)
*Instituții publice (biblioteci, ISU, IPJ, IJJ, Primării, etc.)
*Persoane juridice care au nominalizat un reprezentant de-al lor care a inițiat sau a fost responsabil cu o activitate/un proiect specific).
Obiectivul declarat al organizatorilor a fost acela de a premia „oamenii care au adus o schimbare pozitivă, au creat o valoare adăugată în acele arii pe care cu toții ne dorim să le vedem dezvoltate la cele mai înalte standarde”.
Comment
Moisoiu Alice
15/12/2022
Cred că locul întâi pentru secțiunea Sănătate trebuia să îi revină d-nei doctor Voineag Cristiana. Îl merită din plin .