Caricaturistul Costel Pătrășcan: „Au dispărut lucrările originale adunate în 15 ediții ale Salonului Internațional de Caricatură. Și cineva din administrație a zis «Nu-i nimic, hai s-o luăm de la capăt!», după 15 ani. Ideea a fost să acoperim, adică «Hai s-o lăsăm așa!»”

Muzeul Umorului, în forma în care va fi amenajat în Palatul Lyra din Brăila, nu va consta într-un spațiu expozițional clar delimitat, ci întreaga clădire va fi un spațiu expozițional pentru lucrările respective – este viziunea Constantin Teodorescu, președintele Societății Filarmonice Lyra, așa cum a fost expusă astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Teodorescu a precizat că a discutat despre acest subiect și cu caricaturistul Costel Pătrășcan, cel ce a avut inițiativa înființării Muzeului Umorului. Președintele Societății Filarmonice Lyra și-a exprimat speranța că autoritățile locale vor oferi Muzeului Umorului lucrările  care s-au adunat în decursul anilor, în urma Salonului Internațional de Caricatură, al cărui fondator este Pătrășcan și de care artistul s-a ocupat timp de 15 ani, până în 2021, când a luat decizia să se retragă, nemulțumit de colaborarea cu directorul Centrului de Creație, Alina Sulicu, în ceea ce privește organizarea acestui eveniment.

Pe de altă parte, Pătrășcan spune că deși Regulamentul Salonului Internațional de Caricatură impunea să fie trimise lucrări originale, iar în 15 ediții s-au adunat numeroase caricaturi, când s-a pus problema înființării Muzeului Umorului și s-au căutat lucrările respective la Centrul de Creație, s-a constatat că mare parte dintre acestea au dispărut: „Lucrările originale au intrat în Brăila. Cert este că atunci când m-am despărțit eu (de organizatorii salonului – n.r.), unul dintre motivele care m-au determinat să rup colaborarea, că mi se părea o chestie neserioasă total, a fost că nu mai sunt lucrările.

A zis domnul… cineva din administrație a zis «Nu-i nimic, hai s-o luăm de la capăt!», după 15 ani. Domnule, suntem normali?! 15 ani nu-s 15 zile! Ideea n-a fost că să vedem, că poate le mai găsim, ci să acoperim, adică «Hai s-o lăsăm așa!»”.

Dar există și partea bună: chiar acum am primit semnale din partea unor graficieni importanți că își doresc să facă donație, avem o bibliotecă, un număr de cărți de proză umoristică. Îmi spunea cineva că îmi va oferi zeci de filme de comedie. Adică va fi pe mai multe paliere umorul, nu numai grafic”.