Caricaturistul Costel Pătrășcan, după ce a fost izgonit din spațiul în care-și avea biroul, la Teatrul „Maria Filotti”: „Am fost dat afară din Centrul de Creație, am fost dat afară și din Teatru. Ar urma să fiu dat afară și din Brăila? Domnule primar, aștept să vă exprimați pe subiectul acesta”

Mesaj scris cu un gust amar, transmis la modul public de caricaturistul Costel Pătrășcan, recunoscut și premiat la nivel național și international, primarului Brăilei, Marian Dragomir (PSD), după ce artistului i s-a cerut să elibereze spațiul pe care îl ocupa în Teatrul „Maria Filotti”, unde își avea biroul.

Deși ani la rând, în declarațiile lor publice, atât președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), cât și primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD), au vorbit în termeni elogioși de Pătrășcan și l-au asigurat de sprijinul lor și de dorința lor de colaborare, în ultima perioadă, caricaturistul a constatat că faptele/ deciziile acestora nu concordă întotdeauna cu declarațiile lor.

Mai concret, zilele trecute, Costel Pătrășcan, care avea un birou în sediul extrem de generos al Teatrului „Maria Filotti” – și vorbim de „generos” în sensul că sunt suficiente spații care să fie folosite, pentru ca teatrul să nu stea într-o cămăruță de câțiva metri pătrați în care fusese găzduit artistul – a fost rugat de conducerea teatrului să elibereze spațiul amintit. Ca s-o spunem pe-aia dreaptă, a fost dat afară din teatru. Și ca să fie clar, Teatrul „Maria Filotti” este o instituție subordonată Primăriei municipiului.

Iar dacă vă întrebați cum a ajuns Pătrășcan să fie găzduit de Teatrul „Maria Filotti”, vă spunem că el avea nevoie de un loc unde să-și amenajeze biroul, unde să creeze, după ce fusese nevoit să elibereze încăperea pe care o ocupa la Centrul de Creație Brăila, instituție care se află în subordinea Consiliului Județean.

După ce a fost izgonit și din spațiul care-i fusese oferit la Teatrul „Maria Filotti”, Pătrășcan a postat pe o rețea de socializare acest mesaj adresat primarului Dragomir:

„Stimate domnule primar Marian Dragomir,

Am aflat în urmă cu ceva timp cât de mult mă apreciați și că mă considerați un bun cultural pentru Brăila! Vă mulțumesc acum pentru acele aprecieri! Cuvintele spuse de dumneavoastră m-au bucurat, mi-au creat impresia că sunt respectat și am să îndrăznesc să le citez:

„Remarc colaborarea deosebită pe care Teatrul «Maria Filotti» o are cu domnul Costel Pătrășcan. Noi suntem mândri că dânsul își găsește în Teatrul «Maria Filotti» un partener. Ne va face plăcere să promovăm toate actele de cultură pe care acesta le face, caricatura inteligentă adresată oamenilor care știu să zâmbească, care știu să aprecieze și să facă de cele mai multe ori chiar și haz de necaz, pentru că avem o viziune corectă în ceea ce privește evoluția culturii din toate punctele de vedere. Deși dânsul (Costel Pătrășcan – n.r.) a fost atacat în ultima perioadă, noi considerăm că este o marcă a municipiului Brăila și ne reprezintă cu cinste peste tot în țară. (…) Dânsul este bine primit oricând în instituțiile de cultură care aparțin Primăriei, și așa va fi și în viitor”

http://debraila.ro/primarul-dragomir-despre…/

Cu toate acestea, iată că am fost dat afară din Teatru – o instituție a Primăriei!!!

Nu pot să cred că dumneavoastră ați putea gira o astfel de nedreptate și că, într-o instituție aparținând Primăriei, un om pe care-l prețuiți și care reprezintă o marcă pentru Brăila, după cum ați spus, să fie evacuat din lipsă de spațiu!

Totodată, nu pot să aplec urechea la toți cei care îmi spun că gestul de a fi dat afară din teatru – unde am doar un atelier, fără a fi salariatul instituției de cultură – ar fi o răzbunare a PSD în urma conflictului cu deja celebra doamnă manager Sulicu și a caricaturilor pe care le fac, că totul este o executie politică prin care să demonstrați că sunteți stăpânul Brăilei.

Am fost dat afară din Centrul de Creație, am fost dat afară și din Teatru. Ar urma să fiu dat afară și din Brăila?

Sunt convins că dacă aveți ceva să-mi reproșați, o faceți chiar dumneavoastră și nu folosiți oamenii din subordine, nu-i așa?

Nu pot să mă gândesc că un primar tânăr, justitiar, ales să slujească Brăila și pe brăileni s-ar preta la astfel de lucruri.

Nu pot să cred în ruptul capului!

Aștept ca dumneavoastră să vă exprimați pe subiectul acesta.

Vă asigur că voi face aceleași caricaturi inteligente și că voi reprezenta Brăila cum pot mai bine.

Cu stimă, C. Pătrășcan”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns