Caricaturistul Costel Pătrășcan le-a stricat tot cheful de distracție autorităților, când a inaugurat primul Muzeu al Umorului în Brăila. Pe pariu că se va înființa și al doilea Muzeu al Umorului în Brăila?

După ce timp de vreo șapte ani nu s-a reușit înființarea unui Muzeu al Umorului la Brăila, se pare că în curând vom avea două Muzee ale Umorului în oraș. Și asta fiindcă după ce a primit un șut în dos cu pantoful directorului Teatrului „Maria Filotti”, piciorul fiind însă al primarului Marian Dragomir – cel puțin așa a văzut lucrurile caricaturistul Costel Pătrășcan -, acesta din urmă a ales să facă haz de necaz; și cum necazul a fost mare, a înființat de un ditamai Muzeu al Umorului, ca să cuprindă tot hazul aferent.

A fost nevoie de acest șut în fund, pentru ca Pătrășcan să facă pasul mai departe și să-și realizeze în sfârșit visul care a rămas 7 ani agățat între ițele birocrației și ale orgoliilor unor persoane cu funcții care aveau puterea să blocheze acest proiect. Autoritățile locale l-au scos în stradă și o piază rea din teatru chiar spera să prindă momentul când, de la înălțimea biroului său, să-l vadă ieșind pe acesta cu coada între picioare; dar n-a fost să fie. Din cămăruța de câțiva metri pătrați pe care o ocupa Pătrășcan în teatru, acesta s-a mutat direct într-un palat: în Palatul Lyra.

În condițiile în care autoritățile locale l-au lăsat pe cont propriu și nu mai trebuia să se încadreze în procedurile birocratice pe care le presupune funcționarea instituțiilor publice, caricaturistul și-a găsit alți parteneri în demersul său cultural, unii alături de care a făcut în două luni ce nu s-a putut face în 7 ani: a deschis Muzeul Umorului.

Partea haioasă este că potrivit informațiilor noastre, administrația locală avea de gând să deschidă – în sfârșit – Muzeul Umorului ca secție a Muzeului Brăilei „Carol I”, însă Pătrășcan le-a luat fața cu câteva zile; le-a dat-o la temelie. Și fiindcă era penibil să se inaugureze al doilea Muzeu al Umorului din Brăila la câteva zile după ce se inaugurase primul Muzeul al Umorului din Brăila, cei din urmă au amânat, s-ar regrupat și au căutat o variantă mai puțin jenantă de abordare/ inaugurare.

Una dintre schimbări a ținut de numele noii secții, fiindcă „Muzeul Umorului” a fost luat. Pătrășcan s-a mișcat mai repede și din acest punct de vedere. Din ce am aflat, o variantă ar fi „Casa Umorului”. Și acum trebuie găsit momentul propice pentru inaugurarea celui de-al doilea Muzeu al Umorului (care se va numi altfel), pentru a se evita pe cât posibil miștourile pe această temă.

L-am întrebat astăzi pe președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac – cel care anunța în anul 2017 că la inițiativa lui Costel Pătrășcan, dorește să  înființeze, în premieră națională, un Muzeu al Umorului la Brăila – dacă se va înființa, în premieră națională, al doilea Muzeu al Umorului din Brăila. Nu, glumesc! L-am întrebat dacă se va înființa un al doilea Muzeu al Umorului la Brăila.

Având în vedere răspunsul primit, aș paria că se va înființa: