Caricaturistul Costel Pătrășcan: Muzeul Umorului este un proiect ratat din cauza unui funcționar susținut politic, care a devenit jupânul culturii brăilene. Vorbim de o haită politică ce a încălecat inclusiv cultura, câtă mai e
După ani de zile de peripeții deloc amuzante – unele fiind de-a dreptul aberante – legate de înființarea Muzeului Umorului la Brăila, caricaturistul Costel Pătrășcan, cel care a avut ideea înființării muzeului, declară că a pus cruce acestui proiect.
Pătrășcan, care este cunoscut și premiat în țară și în străinătate pentru lucrările sale, și-a dorit să-și folosească talentul, relațiile în domeniul caricaturii/ culturii și puterea de muncă pentru înființarea unei instituții care să devină în timp un simbol pentru Brăila, însă după ani de tergiversări și bețe în roate puse de diverși oameni din Cultură a decis că n-a fost să fie și s-a retras.
Într-un interviu realizat de Sanda Vișan și publicat pe blogul adevarul.ro, caricaturistul vorbește acum, la început de an, despre lucrurile care i-au lăsat un gust amar în 2021 și care l-au făcut să decidă să facă pasul în spate, deși ani de zile el a fost prezentat public ca fiind parte a proiectului amintit: „Încă sunt la Brăila, dar am închis capitolul unor proiecte culturale pe care le-am gândit pentru oraș și la care am muncit mult: timp de 15 ani pentru Salonul Internațional de Caricatură, 4 ani pentru Concursul Național de Literatură Umoristică și, mai ales, încununarea lor, Muzeul Umorului, pe care îl vedeam ca cea mai importantă instituție culturală dedicată umorului din țară. Acest abandon se datorează – v-am mai spus-o într-un interviu atunci, la cald -, unor dispute cu administrația brăileană, generate de un funcționar susținut politic, care a devenit jupânul culturii brăilene.
Nu pot să accept că deși noi am ales niște oameni pentru a sluji comunitatea, ei au devenit stăpânii noștri și ne pedepsesc, dacă vor ei! Vorbim de haita politică, care a încălecat inclusiv cultura, câtă mai e. Muzeul Umorului este, și el, un proiect ratat, dar nu pentru că nu a început, precum cel prezidențial. Muzeul a rămas o clădire frumoasă, fără conținut, fiindcă, țineți-vă bine, după 16 ani de Saloane internaționale, în care au intrat mii de caricaturi din întreaga lume, în care, în primii ani, până să acceptăm trimiterile electronice, au fost primite prin poșta clasică doar lucrări originale (mii) astăzi mai sunt DOAR 57 de caricaturi originale!!! Pur și simplu s-au evaporat. Deci, avem clădire, dar n-avem conținut! Fiindcă tot vorbim de Muzeul Umorului, chiar că este de râs!
Am spus când am avut discuțiile cu administrația locală că pot demonstra tehnic și matematic faptul că, în decursul anilor, au intrat în instituția din Brăila care a găzduit Salonul mii de caricaturi originale. Dar n-a interesat pe nimeni, s-a dorit doar acoperirea acestei probleme. Pentru mine, acest lucru a însemnat ușa închisă la Brăila, dar și uși deschise în mai multe orașe din țară, unde este apreciată munca mea! Posibil ca realizarea Muzeului Umorului, ca instituție care să se ocupe de cele 57 de lucrări, să meargă, din punct de vedere administrativ, mai departe, cu niște funcționari plantați politic, fiindcă un loc călduț la stat, pentru un membru de partid este binevenit mereu. Vom trăi și vom… râde!
Eu, unul, m-am lepădat de acest construct și mi-am canalizat energia și intențiile în alte direcții. Poate de asta am și lucrat mai mult. Sigur în 2022 ne vom vedea la Cluj, Sibiu, Oradea, Brașov, Satu-Mare, fiindcă acolo, se pare, condiția să lucrezi în instituții de cultură nu este să ai vechime în agricultură”.
Amintim că în octombrie 2016 presedintele Consiliului Județean Braila, Iulian Chiriac, declara că alături de caricaturistul Costel Patrăscan analizează posibilitatea înființării la Brăila a unui Muzeu al Umorului.
În septembrie 2017 Chiriac prezenta public „actul de naștere” al „Primului Muzeu al Umorului din România”, cel de la Brăila.
În anul 2019 CJ Brăila a aprobat o hotărâre privind înființarea Muzeului Umorului, ca secție a Muzeului Brăilei ”Carol I”, însă nu s-a avansat nici măcar cu un pas în sensul amenajării Muzeului Umorului, în toată perioada în care Ionel Cândea a fost la conducerea instituției amintite.
Costel Păstrășcan a vorbit de-a lungul timpului despre existența unui patrimoniu de circa 3.000 de lucrări de umor care pot fi preluate de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Naționale Brăila (Centrul de Creație), însă Cândea a spus că nu i s-ar fi predat Muzeului decât 107 lucrări, iar mare parte dintre acestea sunt copii xerox.
Problemele nu s-au oprit aici: în vara anului 2021 Costel Păstrășcan a anunțat public că nu se va mai ocupa de organizarea Salonului Internațional de Caricatură din Brăila (pe care îl coordona de 15 ani) și nici de Concursul de proză scurtă umoristică. La acel moment caricaturistul a precizat că decizia sa are la bază atitudinea Alinei Sulicu, noul manager al Centrului de Creație, ce avea alte idei decât el cu privire la organizarea Salonului. Sulicu a negat că ar fi avut vreo dispută cu Pătrășcan iar președintele CJ Brăila a afirmat că a încercat să medieze conflictul și să-l facă pe acesta din urmă să se răzgândească, dar n-a reușit.
Articolul integral de pe adevărul.ro poate fi citit aici:
https://adevarul.ro/cultura/carti/romania-educata-1_61e1d0065163ec4271bafd1e/index.html