Castelul de Apa din Gradina Mare – transformat in observator astronomic

x

Castelul de Apa din Gradina Mare, pe care, de-a lungul ultimilor 10-15 ani, autoritatile brailene au planuit sa-l amenajeze in fel si chip, dar l-au lasat in paragina, se pare ca si-a gasit, in sfarsit, o destinatie. El va fi reabilitat, iar in interior vor fi amenajate un observator astronomic si o serie de spatii expozitionale.

Contractul pentru reabilitarea Castelului de Apa din municipiu a fost semnat sambata, chiar la Braila, de primarul Aurel Simionescu si vicepremierul Liviu Dragnea si are buget de 6.822.645,63 lei, din care contributia municipalitatii va fi de 136.452,91 lei. Banii vor fi utilizati pentru reabilitarea, modernizarea si echiparea cladirii Castelul de Apa si pregatirea acesteia ca un spatiu pentru desfasurarea de activitati socio–culturale, realizarea unui observator astronomic si amenajarea unor spatii expozitionale. Durata lucrarilor  va fi de  18 luni.

Potrivit datelor tehnice, suprafata cladirii vizate este de 1.918,21 mp, iar principalele categorii de lucrari care urmeaza sa se execute se refera la: lucrari de consolidare si reabilitare structura; modernizarea retelei de apa si canalizare; modernizarea instalatiilor electrice;  modernizarea instalatiilor de termoventilatie şi gaze; instalarea unui sistem de detectie si avertizare incendiu;instalarea unui sistem de avertizare la efractie, precum si a unui sistem de supraveghere si inregistrare video.

Finantarea a fost obtinuta pe Programul Operational Regional (POR), Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere,  Domeniul „Planuri integrate de dezvoltare urbană”.

Acesta este numai unul dintre cele sase proiecte, in valoare de peste 35 de milioane de lei, cu finantare europeana, ce au ca beneficiar Municipalitatea braileana si pentru care s-au semnat sambata contractele.