Catalin Beciu (PLR): Exista la guvernare un parteneriat in care avem nevoie unii de altii

P1100155

Secretarul de stat in Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri Catalin Beciu, aflat astazi la Braila, a declarat ca in opinia sa, prevederea legata principiul “in dubio contra fiscum” este una dintre cele mai importante din proiectul noului Cod fiscal. Mai exact, este vorba despre principiul potrivit caruia atunci cand legea fiscala nu este clara, ea trebuie interpretata in favoarea contribuabilului.  Beciu i-a asigurat pe intreprinzatorii braileni cu care s-a intalnit ca aceasta prevedere le va rezolva multe dintre problemele actuale: “Pe mine m-a interesat cel mai mult in acest Cod fiscal principiul <<in dubio contra fiscum>>. Asta va rezolva toate dificultatile. Ce inseamna asta? Daca vi se datoreaza interpretarea care va este cea mai favorabila, sunteti in situatia in care pentru prima oara in ultimii 25 de ani s-a rasturnat raportul de forte dintre Ministerul de Finante si mediul privat. Cand legea spune foarte clar ca i se datoreaza contribuabilului interpretarea care ii este cea mai favorabila, din momentul acesta, eu nu mai am ce sa mai reprosez acestui Cod fiscal”.

Presedintele CCIA Braila, Stefan Fusea, a declarat ca oamenii de afaceri se tem ca pana la aprobarea Codului fiscal – care deocamdata este in faza de dezbatere publica -, prevederea respectiva o sa dispara: “Dubiul mediului de afaceri este acela ca noi discutam pe marginea unui proiect. Aceasta prevedere de care spuneti dvs este foarte interesanta si foarte buna si vine in ajutorul agentului economic, numai ca ea trebuie sa se pastreze, sa nu fie eliminata pana la aprobarea Codului Fiscal”.

Catalin Beciu a dat asigurari celor prezenti ca nu se va intampla asa ceva si a explicat ca introducerea principiului “in dubio contra fiscum” este dorita de PLR – din care face parte si el – si ca a fost acceptata deja de partenerii de coalitie, iar daca acestia isi vor schimba opinia, atunci PLR nu va mai fi interesat sa faca parte din coalitia aflata la putere: “Exista la ora actuala un parteneriat in care avem nevoie unii de altii. Unii dintre noi vrem asta. Fara asta, noi nu mai suntem interesati de parteneriatul general”.