Cătălin Canciu, despre mutarea comercianților din Piața Mare în parcare: „S-a produs un haos de nedescris. Spațiul oferit este o bătaie de joc la adresa comercianților”

Liberalul Cătălin Canciu critică „ideea «genială»” a conducerii Administrației Piețelor și Târgurilor Brăila de a muta tarabele comercianților în parcare, în perioada în care se face reabilitarea Pieței Mari.

Canciu afirmă într-un comunicat de presă că prin această mutare a comercianților în parcarea pieții, cu tot traficul și toată aglomerația aferente, „s-a produs un haos de nedescris”: „În sfârșit, Piața Mare a intrat în reabilitare! După șapte ani mari și lați, de când a fost pusă de PSD la conducerea Administrației Piețelor, Meluța Drăguț a început să miște – atât a putut.

Conducerea Administrației Piețelor a irosit șapte ani buni din cauza lipsei de viziune, dar și din cauza indiferenței față de un comerț civilizat, așa cum întâlnim de mult timp în alte orașe ale țării. Despre cum se fac aceste lucrări de reabilitare, asta este o altă discuție, mult mai lungă.

Administrația Piețelor a venit cu ideea «genială» de a muta producătorii în… parcarea pentru clienți, o altă lucrare de mântuială, în care s-au investit 270.000 lei de la bugetul local. Dată în funcțiune la începutul anului 2018, cu festivismul specific PSD, parcarea din Piața Mare s-a dovedit a fi o improvizație ieftină, sistemele de taxare și de ridicare automată a barierei stricând-se la scurt timp de la inaugurare.

Prin mutarea producătorilor în parcare și desființarea acesteia, s-a produs un haos de nedescris în Piața Mare. Deoarece de jur împrejurul Pieței este imposibil să mai găsești un loc de parcare, inclusiv latura dinspre strada Roșiori fiind inaccesibilă, comercianții se văd în imposibilitatea de a se aproviziona cu marfă, ca să nu mai spun de clienții care nu au unde lăsa mașinile pentru a ajunge în piață. Dubele cu marfă sunt parcate zilnic în plină stradă sau pe unde se mai găsește câte un spațiu liber, iar traficul în zonă este infernal, pe singura arteră spre Chercea formându-se permanent blocaje.

Piața Mare a fost mutată doar cu numele de Administrația Piețelor în parcare, pentru că, în realitate, producătorii s-au ocupat singuri să își mute tarabele, deoarece nu a existat ajutor din partea Pieței. Mai mult decât atât, producătorii au fost nevoiți să scoată destui bani din buzunar pentru a-și face adăposturi învelite cu tablă, pentru a se proteja în fața ploilor, vântului, soarelui. Spațiul actual, devenit extrem de înghesuit, va trebui suportat de producători timp de 18 luni, în teorie, pentru că, în realitatea din Brăila, nimeni nu crede că termenul de finalizare a investiției va fi respectat, având în vedere că niciun proiect al administrației PSD nu a fost finalizat la timp. În cel mai fericit caz vor fi doi ani de stat în ploi, zăpezi și arșiță, dar, după cum ne-a obișnuit administrația PSD, nu ne-ar mira dacă acest proiect s-ar finaliza peste cinci ani.

Nu zice nimeni să nu investești, dar nu poți, cu bună știință, să blochezi orașul ani de zile.

«Soluția» Administrației Piețelor nu a luat în calcul grija față de comercianți, spațiul oferit fiind o bătaie de joc la adresa lor, o desconsiderare totală față de omul care muncește și care plătește taxe pentru tarabele închiriate. Tarabele arată ca după război, scorojite, ruginite, demonstrând o totală lipsă de respect față de comercianți, dar și față de clienți.

Nu doar piața producătorilor a fost dată peste cap, ci și cea a comercianților din zona Pieței de fructe. Tarabele de aici au fost mutate în spatele halei, în proximitatea magazinelor cu pește, pentru executarea unei lucrări cu termen de finalizare tot de 18 luni.

Valoarea celor două proiecte din Piața Mare se ridică la peste 3,5 milioane de lei, bani alocați de la bugetul local.

Ca o ironie, noua Piață de pește, cu termen finalizare 10 ianuarie 2023, nu este încă deschisă. Deși am solicitat public informații despre acest proiect în care s-au investit peste 1,8 milioane de lei din fonduri europene, nimeni din Primăria Brăila nu s-a sinchisit să ofere vreo explicație.

După cum ne-a obișnuit, primarul Marian Dragomir se laudă doar cu începuturile unor proiecte, dar când sunt probleme sau întârzieri se dă lovit în aripa sa de vultur. Piața Mare, în fapt Piața «Radu Portocală», numită așa după primarul vizionar liberal al Brăilei interbelice, torturat până la moarte în temnițele comuniste, a ajuns fără echivoc o rușine. Mă gândesc câte a făcut Radu Portocală în doar trei ani cât a fost primar și nu îmi vine să cred. A pavat cu granit 12 km de străzi din Brăila, a construit școlile primare duble «Spiru Haret», a construit halele din Piața Poporului, a construit noul bazin de la uzina de apă, a construit zidul de beton armat al abatorului, a creat și pavat piața din dreptul Cimitirului «Sfântul Constantin», a construit trotuare pavate până în Brăilița, a dotat cu aparate dispensarul medical al sindicatelor muncitorești, a dotat cu aparatură medicală Spitalul Brăilei.

Dumneavoastră, domnule primar Marian Dragomir, sunteți o rușine pentru orașul Brăila! Asfaltați prost și fără rost, faceți festivaluri pe bandă rulantă, organizați evenimente plătite cu generozitate din banii noștri, vă măscăriți în tot felul de costume cerșind atenția brăilenilor, vă scuzați cu aroganță când sunt proiecte întârziate și ignorați realitatea din orașul pe care spuneți cu emfază că îl iubiți”.