Cătălin Canciu, fost inspector școlar general al Brăilei: „Ce aș fi putut să fac este să mă fi legat cu lanțuri de gardul Liceului de Arte și să spun «Domnule primar, dă-ne bani ca să rezolvăm problema Corpului B, care este încadrat în clasa de risc seismic I!»”

Știam cât de gravă este situația Corpului B al Liceului de Arte „Hariclea Darclee”, știam că a fost încadrat în clasa de risc I și că trebuia demolat, dar nu depindea de mine, ca inspector școlar general, să rezolv această problemă, Primăria era cea care trebuia să aloce fonduri și să ofere spații pentru relocarea claselor – asta spune Cătălin Canciu, care a fost inspector școlar general al Brăilei până în august 2019 și apoi din ianuarie 2021 până în vara anului 2022.

Amintim că în anul 2019 o expertiză făcută de liceul amintit a încadrat Corpul B al acestei unități de învățământ în clasa de risc seismic I, soluția recomandată de specialiști fiind demolarea. Această informație a fost cunoscută de directorii care s-au aflat la conducerea liceului în perioada 2019 – februarie 2023, de unii dintre inspectorii școlari din acea perioadă și de conducerea Primăriei Brăila, dar din 2019 și până în toamna anului 2022 toți au tăcut și au lăsat 400 de copii să facă în continuare ore de curs într-un imobil care prezenta risc mare de prăbușire. Nu au pus bulina roșie pe clădire, așa cum prevede legea și nu au anunțat părinții.

Din cauza condițiilor improprii din Corpul B, în noiembrie 2022 părinții a peste 800 de elevi au făcut o petiție în care cereau să fie relocate clasele, iar directorul liceului a solicitat și el Primăriei (care este proprietarul tuturor clădirilor școlare) să ofere alternative de relocare. Până în luna februarie 2023 au fost mutate doar 3 clase.

În 21 februarie 2023 Ministerul Educației a dat publicității lista clădirilor școlare încadrate în clasa de risc seismic I, iar părinții au aflat adevărul și  autoritățile administrative și școlare locale au fost nevoite să găsească o soluție de urgență, astfel încât în câteva zile s-a făcut ce nu s-a făcut în patru ani: începând de azi Corpul B este închis.

Am discutat astăzi cu doi dintre profesorii care au deținut funcția de inspector școlar general al Brăilei în perioada 2019-2022. Unul este Viorel Botea (PMP), care ne-a declarat că nu a știut care este situația de la Corpul B, pentru că nu l-a informat nimeni.

În ceea ce-l privește, Cătălin Canciu (PNL) a admis că a știut exact cât de gravă este situația de la Corpul B, dar spune că nu era de competența sa să rezolve această problemă, pentru că proprietarul clădirii era Primăria, iar administrator era Liceul de Artă: „Știu foarte bine de la directorul din acea perioadă că a dorit să facă ceva pentru clădirea respectivă, la care nu era numai problema riscului seismic, ci și mucegaiul, igrasia, lipsa luminii; corpul acela de clădire este total impropriu pentru activitate școlară. Și cu toate astea, el a funcționat ca o clădire de școală.

Îmi aduc aminte foarte bine că directoarea de la acea vreme era foarte bucuroasă că a vorbit cu primarul Dragomir și acesta i-a promis că va demola clădirea și va construi alta. Eu mi-am dat seama că Marian Dragomir nu va fi în stare să construiască o clădire nouă, pentru că ei se pricep numai la fasonări de-astea scumpe, cu firme de-ale lor.

ISJ monitorizează și coordonează din punct de vedere metodologic toată rețeaua școlară, dar cine este proprietarul clădirilor școlare? Primăria Brăila. Primăria are responsabilitatea cu privire la clădirile respective, școala este doar administratorul.

Tu, ca primar, ca ales al oamenilor, ca șef al instituției care are în proprietate clădirile școlare, când vine un director de școală și-ți spune «Uite, clădirea asta a liceului are mari probleme», ce faci? Te duci acasă și dormi liniștit, când știi în ce pericol sunt acei copii zi de zi?

Eu am impresia că omul ăsta nu înțelege gravitatea problemei și gravitatea a ceea ce a făcut, prin faptul că a ignorat această problemă 4 ani.

Ce spun cei de la Primărie despre DALI, că liceul trebuia să facă pe banii lui documentația DALI și apoi să ceară fonduri, sunt gogoși. Banii vin din finanțarea complementară. Dacă liceul ar fi făcut DALI-ul din bugetul primit pe costul standard ar fi fost caz penal, pentru că era deturnare de fonduri”.

L-am întrebat pe Cătălin Canciu care era, totuși, responsabilitatea sa, ca inspector școlar general care știa la ce pericol sunt expuși copiii și totuși, a lăsat ca elevii să-și desfășoare activitatea în Corpul B, Canciu fiind și profesor în cadrul Liceului de Arte „Hariclea Darclee”. Acesta a răspuns: „Eu aș fi putut doar să protestez la fel ca orice altă persoană din Brăila pentru că primarul Brăilei nu finanțează o lucrare de urgență zero. Este tot un fel de «Colectiv», dar  cu detonare întârziată”.

La remarca noastră privind faptul că ar fi putut să spună public adevărul cu privire la cât de gravă este situația la Corpul B al Liceului de Arte, Canciu a replicat: „Am spus de foarte multe ori: «Ne gândim la incendii și la securitatea la incendii, dar nu ne gândim la faptul că Brăila este într-o zona seismică»”.

La insistențele noastre, Canciu a recunoscut că a vorbit la modul general despre riscul de prăbușire la cutremur, dar n-a spus niciodată clar care este situația Corpului B al Liceului  de Arte: „Nu, într-adevăr, n-am spus lucrul ăsta, dar a spus-o directorul în documente. Eu eram cuplat la fenomentul respectiv. Dacă banii erau la mine, la ISJ, alocam fonduri pentru demolare și construirea unui nou corp de clădire, dar banii nu erau la mine, erau Primărie.

Și eu am fost profesor la Liceul de Arte, și eu mi-am desfășurat activitatea acolo, în egală măsură și eu am fost pus în pericol. Și știu că domnul director Antonescu a făcut numeroase demersuri pentru rezolvarea problemei. Dar nu e simplu să rezolvi problema relocării atunci când e vorba de Liceul de Artă, pentru că are un anumit specific”.

Fostul inspector școlar general a mai spus că totul a stat la mâna Primăriei în acești ani, pentru că nu era posibil să procedezi la o relocare a claselor fără acordul Primăriei, având în vedere că era nevoie de spații într-o altă clădire care aparținea Municipalității: „Și vă mai spun ceva: noi toți știm că la o adică, atunci când un om închiriază un apartament, să zicem, dacă se întâmplă ceva în acel apartament, se sparge o țeavă, etc, dacă e nevoie de reparații, chiriașul anunță proprietarul. Așa e și aici: școala a anunțat proprietarul și era responsabilitatea acestuia să se ocupe de problemă. Cum să spui tu, primar, că nu era treaba ta, că tu nu ai nicio responsabilitate? Este aberant!

Cu clădirile pe care le au unitățile de învățământ astăzi, s-ar fi putut rezolva problema, dacă Primăria era interesată să rezolve problema.

Eu, ca inspector școlar general, ce aș fi putut poate să fac este să mă fi legat cu lanțuri de gardul școlii și să spun «Domnule primar, dă-ne bani!»”.

Dar dacă primarul spune că eu sunt de vină, de ce n-a rezolvat problema doamna inspector școlar general Elena Tudor, din august 2022 până acum, că avea tot timpul? Bun, eu n-am fost bun, dar dacă ea e mai bună, de ce n-a rezolvat problema?”.

Articole asemănătoare

Comment

  • El

    28/02/2023

    Iar dvs domnule canci i-ati lasat pe copii sa intre in cladirea aia, conștient fiind de riscurile la care se expun, doar ca sa aveti pe cine învinovăți si sa castigati capital politic in urma unei eventuale tragedii.
    Cu regret va spun, ce arunc eu la tomberon valoreaza mai mult ca dumneavoastră! 🤷

    Replay

Lasă un răspuns