Cătălin Canciu, indignat că pe strada strada Ana Aslan trotuarele sunt ocupate de mașinile personale ale polițiștilor care vin la serviciu: „Este un exemplu de încălcare a legii chiar de către cei care ar trebui să vegheze la respectarea ei! Angajații Poliției Municipiului își permit să sfideze legea”

Președintele Organizației Municipale PNL Brăila, Cătălin Canciu, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, atrage atenția asupra „haosului creat de mașinile parcate pe trotuare” pe strada Ana Aslan din Brăila, situație care-i obligă pe pietoni să circule direct pe carosabil.

Canciu afirmă într-un comunicat dat publicității că cele mai multe dintre mașinile parcate în acest mod sunt autoturismele personale ale polițiștilor  care vin la serviciu la Poliția Municipiului și critică faptul că Poliția Rutieră și Poliția Locală nu-i amendează pe aceștia pentru încălcarea legii: „De ani de zile, strada Ana Aslan a devenit celebră, nu pentru că poartă numele omului de știință de renume mondial care a adus notorietate Brăilei și României, așa cum ar fi fost normal, ci pentru zecile de reclamații trimise autorităților de brăilenii exasperați de haosul creat de mașinile parcate pe trotuare, care îi obligă să circule direct pe carosabil și să își pună viețile în pericol.

Strada Ana Aslan este un exemplu clar de încălcare a legii chiar de către cei care ar trebui să o aplice și să vegheze la respectarea ei! Nu mai este un secret pentru nimeni că trotuarele de pe această stradă sunt blocate de mașinile personale ale polițiștilor angajați la Poliția Municipiului, care își are sediul pe Ana Aslan, la nr. 39.

Pe principiul «O mână spală pe alta», angajații Poliției Municipiului își permit să sfideze legea, pentru că sunt protejați de ani de zile de colegii lor de la Poliția Rutieră și de cei de la Poliția Locală (coordonați de Primărie) care închid ochii și refuză să aplice prevederile legale referitoare la parcarea mașinilor pe trotuare.

Potrivit OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, începând din noiembrie 2022, prin modificarea art. 64, Poliția cu atribuții rutiere „poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar pe trotuare”. Și până la apariția acestei reglementări clare, Poliția putea dispune amenzi pentru parcare neregulamentară, pentru că legea spunea că „este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lățimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin un metru”.

Mai nou, Poliția Locală, autoritatea plătită din banii brăilenilor pentru a veghea la respectarea legii în municipiu, a găsit soluția „salvatoare” în acest caz: și-a declinat competența în a mai interveni pe Ana Aslan, în favoarea Poliției Municipiului, pe motiv că aceasta își are sediul pe strada respectivă.

Noutatea am aflat-o dintr-un răspuns transmis de Poliția Locală către Gabriel Lala, ghid turistic în Brăila, la ultima sa reclamație pe această temă. Gabriel Lala a făcut public pe Facebook atât sesizarea sa, în care reclama marea bătaie de joc pe care o văd turiștii români și străini în plin Centru istoric al Brăilei, cât și răspunsul primit de la Poliția Locală.

Uitați aici hal de răspuns transmis de Poliția Locală: «Întrucât pe strada Ana Aslan are sediul Poliția Municipiului Brăila, iar zona reclamată intră în competența acestei instituții, am redirecționat petiția spre competentă soluționare Poliției Municipiului Brăila din cadrul IPJ Brăila».

Cu alte cuvinte, strada Ana Aslan devine strada Poliției Municipiului, care poate dispune după bunul plac de ea, iar pe același principiu, cât de curând, strada Sebastian va deveni strada Poliției Județului, strada Siretului – strada Poliției Transporturi și așa mai departe, Poliția Locală urmând să-și păzească doar propria stradă pe care își are sediul.

Răspunsul Poliției Locale nu este decât o mare bătaie de joc la adresa brăilenilor. Practic, autoritățile locale se dezic de strada Ana Aslan și de locuitorii ei, care plătesc taxe și impozite la Primăria Brăila.

Asistăm la încă o demonstrație, dacă mai era nevoie, că în Brăila legea este facultativă, că instituțiile publice sunt stat în stat și că autoritățile își permit să abuzeze de funcțiile pe care le dețin, pentru a obține beneficii în interes personal. Domnilor polițiști, sunt și alți brăileni care merg cu mașinile personale la serviciu, dar nu am văzut să blocheze o stradă întreagă în batjocură!

Primăria Brăila ar fi trebuit, cu multă vreme în urmă, să rezolve această situație aberantă, în care mașinile stau la adăpost pe trotuare, iar pietonii merg pe carosabil expuși riscului de accidentare, prin montarea de stâlpi care să blocheze accesul autoturismelor pe trotuar, să nu ne mai facem de râs în toată lumea când vin turiștii să viziteze Casa Memorială Ana Aslan, cumpărată de un privat, Fundația Ana Aslan, și pusă la dispoziția publicului”.