Cătălin Canciu: Vânzarea unei bucăți din Bulevardul Carol demonstrează că PSD-iștii brăileni nu au ținut niciodată la acest oraș, l-au ciuntit și l-au distrus bucată cu bucată

„De vânzare bulevard în Brăila!! Da, ați citit bine! O bucată de bulevard din orașul istoric Brăila, mai exact 1.320 mp din Bulevardul Independenței, fostul Bulevard Carol I, vechi de peste 130 de ani, este scoasă la vânzare prin licitație publică. Anunțul se găsește pe un site de executări, iar prețul de pornire a licitației este de 334.946 lei – https://www.executari.com/licitatie-171571-calea-galati-teren-intravilan-1320-mp-braila-braila.html?fbclid=IwAR2gqKCb5V-5jLe75b4HrnlfxbIkyrLa62XFZjQNWU6bRDedwPrJLfsXa2I ” – este semnalul de alarmă tras de Cătălin Canciu, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, președinte al Organizației Municipale PNL Brăila.

Liberalul amintește într-un comunicat de presă modul controversat în care s-a ajuns ca o bucată de bulevard să devină proprietate privată, prin votul Consiliului Local Municipal Brăila, cu ani în urmă: „Cum de s-a ajuns într-o asemenea situație? Răspunsul este simplu: prin «grija» socialiștilor aflați de zeci de ani la butoanele Brăilei! În anul 2003, în ciuda prevederilor constituționale și a tuturor legilor care protejează domeniul public, care spun clar că «terenurile care fac parte din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile și imprescriptibile», PDSR (actualul PSD) a smuls din patrimoniul Brăilei o bucată din Bulevardul Carol și a vândut-o ca pe orice marfă.

Manevra a fost pusă la cale de fostul prefect social-democrat Mihai Manea și s-a perfectat prin hotărârea CLM Brăila nr. 85/2003. Practic, Mihai Manea, prin firma sa SC Tracon SRL, a devenit proprietar pe 1.320 mp din Bulevardul Carol, dând la schimb două terenuri pe care le deținea în Brăila. Proaspăt împroprietărit cu teren din domeniul public, Manea a vândut imediat bucata de bulevard către compania petrolieră Lukoil, care pusese ochii pe acest teren și voia să-și deschidă aici un centru zonal cu benzinărie și alte acareturi, chiar în vecinătatea Maternității. Acest tun imobiliar, care a dus la înstrăinarea unei părți din istoria Brăilei, i-a adus lui Mihai Manea un profit de 230.000 de euro!!

Destinul a făcut ca această zonă de promenadă a Brăilei să rămână totuși intactă. Lukoil nu și-a putut construi pe acest teren stația peco pe care și-o dorea, din cauza opoziției ferme a localnicilor. Protestele brăilenilor au dus la inițierea unei dezbateri publice privind acordul de mediu, în urma căreia s-a stabilit că terenului cu pricina nu i se poate schimba destinația. Văzându-se cu planurile blocate, Lukoil a renunțat la business și terenul a fost revândut de firma antreprenoare Valbag, cea care reprezenta, de fapt, interesele rușilor în această afacere, bucata de bulevard ajungând, în cele din urmă, în posesia unui brăilean. Acest ultim proprietar, supărat că nu poate face nimic pe bulevardul cumpărat, l-a îngrădit la un moment dat mai mulți cu stâlpi din beton, pe care a scris „Proprietate privată”.

Vânzarea unei bucăți din istoria Brăilei demonstrează, o dată în plus, că social-democrații brăileni nu au ținut niciodată la acest oraș, nu i-au respectat pământul și istoria, l-au ciuntit, l-au vândut și l-au distrus bucată cu bucată.

Primarul Dragomir continuă astăzi, în aceeași manieră comunistă, bătaia de joc la adresa Brăilei, sluțind-o cu kitsch-uri ieftine, turnând smoală încinsă peste piatra cubică veche de peste 100 de ani, distrugându-i clădirile vechi și lăsându-i în paragină monumentele istorice.

Istoria recentă a bucății lipsă din Bulevardul Carol ne arată că suntem într-o situație incredibilă, dar adevărată: terenul este scos la licitație publică pe un site de executări! Anunțul spune că prețul inițial de pornire a licitației a fost de 1.116.485 lei și că el a scăzut la 334.946 lei. Scăderea prețului la aproape un sfert față de cel de pornire ne arată că nimeni nu mai este interesat de acest teren, scos abuziv din patrimoniul Brăilei și aruncat la groapa de gunoi a istoriei.

Astăzi, la 19 ani de la comiterea acestui abuz, Municipalitatea are șansa de a recupera bucata de bulevard și a o reintegra în domeniul public. Este absolut necesară această reparație morală, dar mai ales patrimonială! Patrimoniul local trebuie reîntregit, prin revenirea terenului în domeniul public.

Domnule primar Dragomir, inițiați o hotărâre de CLM, prin care să fie cumpărată bucata lipsă din Bulevardul Carol, vândută în urmă cu două decenii de un coleg de-al dvs. de partid! Măcar atât puteți face! Dacă nu din respect față de brăileni, măcar în amintirea întemeietorului teoriei socialismului științific, Karl Marx, ținând cont că bulevardul a purtat cândva și acest nume. Cu un așa precedent, oricând ne putem trezi pe Olx că se vinde Ceasul public din Centrul Istoric, fântâna cinetică și chiar întreg orașul Brăila, pentru că PSD-iștii nu au nimic sfânt, iar istoria Brăilei înseamnă pentru ei doar profit socotit în sute de mii de euro”.