CF Braila – din nou, la un pas de desfiintare. Conducerea clubului cere o dezbatere publica pe aceasta tema

cf braila

Clubul sportiv CF Braila este din nou intr-o situatie-limita, problemele financiare extrem de dificile aducandu-l la un pas de desfiintare. In incercarea de a mobiliza autoritatile locale, dar si suporterii, pentru a salva clubul de la disparitie, conducerea CF Braila a dat astazi publicitatii o scrisoare deschisa, adresata brailenilor: „Memoria unui oras poate imbraca diverse forme de manifestare. Reprezentativa pentru orasul nostru este memoria prosperitatii, relevata prin  frumuseţea clădirilor vechi din centrul istoric, care lasa impresia că te afli într-un adevărat muzeu de arhitectură  si memoria orasului cosmopolit, ai carei locuitorii formau „rasa braileana” – precum ne caracteriza marele om de stat Nicolae Iorga – si din randul carora s-au nascut numeroase personalitati ale lumii culturale, stiintifice si chiar sportive.

Putine institutii nascute in primii 100 de ani de la eliberarea orasului nostru de sub turci mai dainuie si in ziua de astazi – teatrul, muzeul, biblioteca, dar si echipa de fotbal a orasului.Clubul de fotbal s-a infiintat  in anul 1922, sub numele de Dacia Braila. In anul 1928, a fuzionat cu Unirea Braila, rezultand Dacia Unirea Braila. In decursul celor 93 de ani de existenta neintrerupta, echipa a purtat diferite nume: F.C.Braila, F.C.M.Progresul Braila, etc, apoi o perioada s-a revenit la Dacia Unirea, iar acum poarta numele de Clubul de Fotbal Braila. Dar indiferent de denumirea clubului ori de cei care s-au aflat la conducerea lui, in ochii comunitatii, acesta a fost considerat intodeauna CLUBUL FANION al orasului Braila!

Dupa cea mai buna perioada din istoria clubului – 1990-1994 – cu patru prezente  in Divizia A, cu o finala de Cupa Romaniei  si, cel mai important, cu un Stadion Municipal aproape plin la fiecare meci jucat acasa, clubul a intrat pe o panta descendenta, transformarile fundamentale pe care societatea romaneasca le-a suferit in anii de dupa Revolutie si-au pus amprenta asupra climatului economic si social din orasul si judetul nostru, dar si implicit, asupra destinului clubului de fotbal al orasului. Sub diferite forme de organizare si administrare, s-a reusit participarea in toate competitiile organizate de FRF, atat la nivel de echipa de seniori,cat si la nivel de echipe de copii si juniori, cu toate ca greutatile prin care trecea clubul erau tot mai numeroase.

Unul dintre aceste momente grele s-a consumat in anul competitional 2013-2014. Atunci. pe baza unor alocari bugetare pentru anul 2013 de catre Consilul Judetean si Consilul Local Municipal, s-a construit un buget pe baza caruia s-au semnat contracte cu jucatorii, staff-ul tehnic si personalul auxiliar. Intreruperea finantarii de catre Consilul Judetean, in mai 2013, a creat mari dezechilibre, astfel incat  la inceputul anului 2014 clubul era in pragul desfiintarii .

In aceea perioada de framantari, in urma unei intalniri publice intre reprezentantii clubului, ai administratiei publice locale si ai mediului privat de afaceri, s-a convenit la nivel declarativ ca strategia de finantare a clubului sa fie una in care autoritatile publice sa asigure 50 % din bugetul necesar, iar mediul privat cealalta parte de 50 % dintr-un total buget estimat la 2.000.000 lei. In februarie 2014 s-a preluat pachetul majoritar de actiuni, mai precis 98%, de la S.C.Concivia S.A., de catre Asociatia Club Sportiv „Avantul Conpet Ciresu”, o asociatie nonprofit cu o echipa de fotbal, care la vremea aceea activa in Liga a III a,  preluare conjuncturala, facuta in mare criza de timp si avand un singur scop: SALVAREA CLUBULUI! La data preluării clubul avea restanțe, în marea lor parte  de natura salariala, de aproximativ 580.000 lei (restante purtatoare de impozite, deci suma reala se apropia de 750.000-800.000 lei).

Salvarea clubului la acel moment a venit din partea grupului de firme administrat de omul de afaceri Florin Carligea, in baza unor contracte de sponsorizare incheiate cu ONG-ul si a unor contracte de publicitate incheiate cu clubul. Suma cumulata adusa de mediul privat la bugetul clubului a fost de aproximativ 950.000 lei, din care aproximativ 85% a fost sustinuta de grupul de firme sus mentionat, fara absolut nicio implicare personala a d-lui Florin Carligea in actionariatul clubului, asa cum s-a vehiculat.

Autoritatile publice locale, reprezentate doar de Consilul Local Municipal, dupa indelungi consultari si negocieri, au gasit solutia legala de sprijinire a fotbalului brailean de performanta  prin ONG-ul ”Asociația Iubitorii Sportului Brăilean”, in acest sens alocandu-se in anul 2014 suma de 650.000 lei.

Bugetul minimal de functionare la nivel de avarie al clubului, in conditiile in care structurile sportive ale clubului  la nivel de seniori, tineret, juniori, copii, numarau 183 de sportivi + 11 membri ai staff-ului tehnic (antrenori, asistent medical, maseur) + 6 membri personal auxiliar (contabil, spalatoreasa, ingrijitori si paznici ), este de aproximativ 1.500.000 lei anual.

Prezentarea situatiei existente nu ar putea fi completa fara enumerarea factorilor care au condus ca echipa de fotbal a orasului sa fie din nou la un pas de desfiintare:

– echipa a fost preluata de actualul actionar majoritar, deoarece cineva trebuia sa isi asume raspunderea de a debloca urgent situatia in care era clubul la acea vreme. Principalul sustinator privat a conditionat finantarea acordata de preluarea de la Concivia a pachetului majoritar.

– strategia construita s-a bazat pe implicarea egala a celor doua parti (mediul privat si autoritatile publice locale), conform intelegerii avute in cadrul dezbaterii publice din toamna anului 2013, precum si a intalnirilor ulterioare dintre cele doua parti, lucru care ar fi permis si achitarea datoriilor, dar si functionarea oarecum normala a activitatii. Din pacate, doar Consilul Local Municipal si mediul privat s-au achitat de obligatiile verbal  asumate in cadrul dezbaterii.

– s-a preluat o situatie de fapt, fara posibilitatea de a o schimba, adica o societate comerciala pe actiuni, structura sportiva agreata de prevederile Legii 69/2000. Consecintele renuntarii la aceasta forma de organizare si trecerea pe structura unui club sportiv fara scop patrimonial (varianta ideala pentru a primi finantare din partea autoritatilor, conform art.69 din Legea Sportului), ar fi fost pierderea locului de Liga a-II-a si inscrierea tocmai la Liga a-V-a, datorita regulamentelor FRF, care interzice, in mod expres, schimbarea structurii juridice a unui club.

– plata restantelor salariale a generat exigibilitatea taxelor si impozitelor catre stat. Insuficienta fondurilor necesare pentru achitarea acestora a condus la intrarea in insolventa a clubului in decembrie 2014. Datoria pentru care s-a intrat in insolventa este de aproximativ 70.000 euro, o suma incomparabil mai mica fata de de orice suma pentru care vreun alt club a intrat insolventa la nivel de Liga II.

– principalul sustinator privat si-a diminuat participarea la finantarea clubului, iar acum chiar a suspendat aceasta finantare, conditionand reluarea finantarii de respectarea intelegerii si de catre Consilul Judetean Braila.

– starea dezastruoasa a infrastructurii sportive a descurajat initiativele avute de conducerea clubului, de a atrage noi investitori strategici la echipa.

– finantarea insuficienta, asigurand abia un nivel de avarie, nu a permis asumarea unor obiective de performanta mai inalte, care sa atraga din nou spectatorul brailean pe stadion. De foarte multi ani, fotbalul brailean se afla intr-un cerc vicios: o finantare insuficienta are drept consecinta neputinta de a avansa ca obiectiv promovarea in Liga 1, iar lipsa acestui obiectiv a indepartat suporterii braileni de langa echipa.

Aceasta scrisoare este in acelasi timp si o invitatie pentru participarea la o noua dezbatere publica legate de viitorul echipei. Facem apel, pe aceasta cale, la toti factorii de decizie ai judetului si orasului nostru, la toti oamenii de fotbal si nu in ultimul rand, la suporteri si la opinia publica, sa participe la o viitoare dezbatere publica, o intalnire intr-un cadru largit (data, locul si ora vor fi anuntate in timp util), pentru a stabili modalitatea prin care traditia fotbalistica a Brailei poate fi dusa mai departe sau  dimpotriva, oprirea definitiva a activitatii clubului.

Nu credem ca la momentul actual, cand peste tot in Romania se pune accent pe pastrarea si consolidarea valorilor sociale, culturale si chiar sportive, cineva va dori sa isi asume, in fata generatiilor viitoare, decizia de a renunta atat de usor si fara a epuiza toate variantele posibile de sustinere, la o istorie sportiva care face cinste de peste 93 de ani Brailei si brailenilor si care duce, de una singura, de atatia ani, stindardul brailean pe scena fotbalistica a tarii! DECIZIA  APARTINE TUTUROR!”.