CHIRIAC ADMITE, CU JUMATATE DE GURA, CA SI FOSTA CONDUCERE CJ E VINOVATA CA LA BRAILA NU SE FACE COLECTAREA SELECTIVA A GUNOIULUI

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Iulian Chiriac, are de gand ca in primvara sa demareze procedurile pentru licitatia prin care se va alege operatorul de salubritate unic, la nivel de judet, cu care se va lucra, de indata ce vor fi intrunite toate conditiile pentru functionarea Sistemului de Management Integrat al Deseurilor (SMID). Chiriac si-a exprimat speranta ca pana la finele acestui an, va fi finalizata licitatia respectiva, cu tot cu contestatii.

Pe de alta parte, Chiriac a precizat ca a CJ a reziliat contractul cu firma care trebuia sa construiasca Statia de Sortare si Tratare Mecano-Biologica de la Vadeni – statie care face parte din SMID si va organiza alta licitatie pentru proiectare si executie. Mai exact, Statia de Sortare si Tratare Mecano-Biologica este un proiect in valoare de 25,2 milioane de lei, la care lucrarile au inceput in 2015 si care teoretic, ar fi trebuit sa fie deja finalizata, insa practic, nu are nici fundatia realizata.

“Eu mi-as dori ca pana la sfarsitul anului 2017 sa avem si operatorul, si Statia gata. Deci dorinta e ca la 1 ianuarie 2018 sa intram cu noile taxe de salubritate mai scazute”, ne-a spus astazi seful CJ. Un lucru greu de crezut, in ceea ce priveste Statia de la Vadeni, fiind ca in acest caz, ar insemna ca in 11 luni sa se finalizeze si licitatia pentru proiectare si executie, precum si executia propriu-zisa a obiectivului…

In plus, Iulian Chiriac a mentionat ca noul ministru al Mediului isi doreste modificarea Ordonantei de Urgenta care impune penalizari aplicate pentru poluarea mediului, in cazul celor care nu reduc cantitatea de gunoi depozitata, astfel incat, spune seful CJ, daca se realizeaza aceste modificari, este posibil ca nici in acest an majorarea taxei de salubritate sa nu mai fie atat de mare, precum a fost initial.

L-am intrebat pe presedintele CJ cine este de vina, in opinia sa, pentru faptul ca atat brailenii din municipiu, cat si cei din judet, sunt obligati sa plateasca o taxa de salubritate mai mare anul acesta, fiindca nu s-a organizat din timp sistemul de colectare selectiva a gunoiului si deci, nu s-a redus cantitatea de gunoi depozitata la Muchea. Chiriac a dat vina initial pe contestatiile care au intarziat proiectul SMID.

Mai concret, acesta a fost un proiect  in valoare totala de 117,5 milioane de lei, din care 103,1 milioane de lei au venit din partea Uniunii Europene, 1,04 milioane lei a fost contributia judetului, iar 13 milioane de lei a fost suma neeligibila (potrivit Programului Operational Sectorial de Mediu). SMID presupune sa se lucreze cu un singur operator la nivelul intregului judet, deseurile sa fie colectate selectiv, iar  cele precum sticla hartia, materialele plastic sa fie reciclate.

Apoi, Chiriac a comentat ca: “Parerea mea este ca nu trebuie sa cautam vinovati, ci sa ducem lucrurile mai departe si sa incercam sa gasim solutii in folosul cetatenilor, sa nu mai plateasca aceasta taxa destul de mare, din punctul meu de vedere”.

La insistentele noastre, pentru a afla cine se face vinovat, in opinia sa, pentru ca cetateanul este obligat acum de autoritatile brailene sa plateasca o taxa de salubritate mai mare, Chiriac ne-a raspuns: “In principiu, Guvernul; noi suntem niste executanti”.

Atentionat ca de realizarea SMID de la Braila nu trebuia sa se ocupe Guvernul, ci Consiliul Judetean, seful CJ ne-a raspuns iritat: “Da, Consiliul Judetean, el este vinovat pentru toate taxele si el este nenorocitul care trebuie sa plateasca…”.

In final, Iulian Chiriac a recunoscut ca este posibil ca daca la conducerea CJ, in mandatul trecut, ar fi fost o persoana care ar fi urmarit indeaproape acest proiect si ar fi fost mai ferma, lucrurile sa fi fost mult mai avansate, pe partea de colectare selectiva a gunoiului.