CHIRIAC: AM PROPUS SA SE STABILEASCA O TAXA FIXA, UNA MODICA, PENTRU APA DE PLOAIE

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Iulian Chiriac (PSD), sustine ca nu se poate ajunge la eliminarea completa a taxei pe apa de ploaie, asa cum cer liberalii, fiindca si apa de ploaie este trecuta prin Statia de epurare si cineva trebuie sa plateasca aceste servicii. Chiriac este insa in favoarea reducerii substantiale a taxei, astfel incat aceasta sa nu mai fie o cheltuiala foarte mare pentru braileni: “Situatia este foarte simpla. Putem reduce taxa pe apa de ploaie daca si legislatia in vigoare ne va permite. Ce am facut in Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Dunarea a fost sa punem niste minime si maxime, si de a nu pune un gir pe populatie pentru plata acestei taxe. Asteptam si totul se invarte in jurul acestui ordin de la ANRSC (Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilitati Publice – n.r.) in care se stipuleaza limitele maxime si minime in care poti sa te duci pe acea formula. Daca se va schimba acel ordin, factura pe apa de ploaie a cetatenilor va fi consistent, pana aproape de zero, eliminata.

Trebuie facuta si o pondere, pana la urma – domnul Silviu Mangiurea (directorul CUP Dunarea, Silviu Mangiurea  – n.r.) are dreptate -, intre ce venituri aducea aceasta taxa si investitiile si bugetul CUP Dunarea. Pana la urma, ganditi-va foarte bine, daca noi eliminam aceasta taxa, din start, trebuie regandit tot ce inseamna sistemul investitional al CUP Dunarea. Pana la urma, nu este societatea nici a lui Mangiurea, nici a PSD-ului, ci este a noastra. Ganditi-va ca toate aceste taxe de functionare a Statiei de epurare tot de noi le platim, pana la urma si la coada. Din punctul meu de vedere, trebuie un echilibru foarte clar in ceea ce inseamna costurile de exploatare a Statiei de epurare, ce reprezinta cuantumul in factura a apei de ploaie si factura ei. Si atunci trebuie gasita o solutie clara: nici cetateanul nu trebuie sa plateasca foarte mult acest coeficient, dar trebuie sa ne gandim si la functionalitatea acestei Statii de epurare”.

Presedintele CJ Braila crede ca pana la urma, cea mai buna solutie este sa se stabileasca o taxa fixa pentru apa de ploaie, astfel incat cetatenii sa nu mai trezeasca in unele luni cu o factura foarte mare, care le destabilizeaza bugetul: “Sunt adeptul unor sisteme pluviometrice si in oras si in anumite zone, facut o medie a apei de ploaie – cum era inainte – si impartita pe cele 12 luni, pentru ca o taxa minima, de 1 – 2 lei la fiecare cetatean, nu va fi o mare greutate de suportat.

Stiu ca ei faceau media ultimei luni si o facturau in luna urmatoare. Poate Institutul National de Meteorologie da doar o statistica: a plouat in Braila 100 l/mp. Pai poate a plouat 100 l/mp doar in Brailita sau doar in Viziru! Trebuie facuta o medie, sa se imparta la toti cetatenii.  Platim 1 leu de caciula, sa acoperim suta aia de litri. Pana la urma trebuie sa existe si o solidaritate intre noi toti, nu putem sa le lasam in plata doar celor din Brailita si celor din Viziru. Pana la urma, Statia de epurare e a noastra, a tuturor”.

Intrebat de ce trebuie sa plateasca cetatenii taxa si pentru apa de ploaie care este absorbita in sol – deci nu ajunge la canalizare -, Chiriac a lasat sa se inteleaga, prin raspunsul sau, ca aceasta nu ar trebui platita.