CHIRIAC: AM TRIMIS MEMORII LA MINISTERUL SANATATII SI CNAS, IN CARE AM EXPLICAT CA SPITALUL JUDETEAN ESTE SUBFINANTAT. AM CERUT MARIREA CONTRACTULUI CU CASA DE ASIGURARI DE SANATATE

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac, spera sa primeasca ajutor de la Ministerul Sanatatii si de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pentru a rezolva problemele financiare ale Spitalului Judetean. Mai exact, este vorba despre faptul ca 85% din bugetul spitalului este cheltuit pentru plata salariilor, iar restul de 15% nu ajunge pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, motiv pentru care anul trecut au aparut periodic probleme in asigurarea medicamentelor si a materialelor sanitare.

Chirac a explicat ca au fost trimise memorii catre Ministerul Sanatatii si catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), in care s-a prezentat situatia spitalului si s-a solicitat marirea contractului cu CJAS: “In momentul de fata, spitalul are decontate de catre CJAS 2.847 de cazuri, iar spitalul in fiecare luna depaseste cu 15-20% aceste cazuri. Depasirea de cazuri nu este platita de Casa de Asigurari, de acolo vine aceasta gaura de bani.

Incepand cu 1 ianuarie 2019 s-a marit pretul la medicamente cu cel putin 20%, ca sa nu spun de marirea de pret la energie electrica, apa si asa mai departe.

Daca vom primi raspunsuri pozitive la cele doua memorii, incercam sa acoperim deficitul spitalului – care dupa cifrele noastre este undeva la 12 miliarde lei vechi pe luna -; daca nu, toti banii, in momentul cand vom vota bugetul, vor fi pusi din bugetul de functionare al CJ, astfel incat sa nu mai existe probleme in ceea ce priveste aprovizionare cu medicamente, materiale sanitare si ce trebuie acolo”.

Cat priveste partea de investitii, Chiriac a precizat ca incearca sa obtina de la Ministerul Sanatatii sumele necesare achizitionarii tuturor echipamentelor medicale ce urmeaza a fi achizitionate in acest an: “Incercam ca achizitia sa se faca in cadrul CJ, pentru ca spitalul nu are destui specialisti la Achizitii si nu fac fata. Ca un exemplu, sunt peste 350 de contracte doar pe medicamente si sunt doar 3 oameni la achizitii, nu pot face fata. Atunci am zis sa luam noi partea asta de investitii pe CJ, sa facem prin structura de achizitii a Consiliului tot ce inseamna echipamente.

Suntem in finalizare cu Blocul Operator, este finalizat si doar trebuie procesul verbal de receptie. Am semnat lucrul cel mai important, cu care ne chinuim de un an si jumatate in achizitii, DALI-urile (Documentatia de Avizare a Lucrarilor de Interventii) pe Corpurile A si B ale Spitalului Judetean. Se lucreaza la aceste DALI-uri si asta inseamna ca dupa ce le avem, stim care este suma de investit pentru modernizarea completa a Corpurilor A si B.

Avem semnat si contractul pe centrale termice, anul acesta va fi finalizat. Incepand cu luna mai vor incepe partea de executie”.