Chiriac: Cândea a transformat Muzeul Brăilei în editură. Nouă miliarde de lei vechi sunt bani blocați în cărți pe stoc. Vreți să vă spun autorii cărților tipărite în ultimii 3 ani? Cândea 70%, Viorel Mortu 20% și restul alții

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, este foarte nemulțumit de activitatea managerului Muzeului Brăilei, Ionel Cândea, dar spune că nu prea are pârghii legale pentru a-l sancționa pe acesta pentru faptul că nu a respectat o Hotărâre a Consiliului Județean.

Situația tensionată legată de înființarea Muzeului Umorului ca secție a  Muzeului Brăilei „Carol I” a fost cea mai recentă chestiune care l-a nemulțumit pe șeful județului, în contextul în care deși a fost aprobată Hotărârea CJ de înființare a Muzeului Umorului în august 2019 și i-a fost dat în administrare Muzeului Brăilei imobilul din strada Ana Aslan nr. 27 special pentru a fi amenajat acolo Muzeul Umorului, până acum nu s-a făcut nimic în acest sens. Mai mult, deși Hotărârea CJ prevede că spațiile de la parterul imobilului respectiv vor găzdui biblioteca documentară a Muzeului Brăilei, iar etajul I și mansarda sunt destinate Muzeului Umorului, Cândea a folosit și spațiile de la etajul I tot pentru biblioteca documentară, lăsând liberă doar mansarda.

„E foarte complicat să-l sancționezi pe manager, pentru că Muzeul funcționează pe două legi, pe Legea administrației publice și pe Legea culturii. E foarte complicat, e un gen de struțo-cămilă…

Într-un fel, Ministerul Culturii ne leagă de mâini și de picioare pe noi, CJ, care finanțăm funcționarea Muzeului. Eu, ca președinte CJ, sunt interesat să discut cu managerul Muzeului, nu cu academicianul sau doctorul sau istoricul. Niciodată nu am negat calitățile domnului profesor academician dr. Ionel Cândea, în ceea ce privește istoria; eu am o problemă cu managerul Cândea. Sunt două lucruri complet separate. Eu vreau să discut cu managerii instituțiilor finanțate de CJ, nu cu academicienii, pentru că vorbim despre sume, despre alocarea de fonduri, de acțiunile pe care le fac acele instituții pentru comunitate.

La ora actuală, în cazul Muzeului Brăilei acțiunile pentru comunitate sunt zero. Le-am și propus câteva acțiuni foarte simple, foarte corecte; de exemplu, lecția de istorie pentru copiii Brăilei în Muzeul «Carol I».

Acum, că în Consiliul de Administrație al Muzeului Brăilei majoritatea o dețin consilierii județeni desemnați în acest for, domnul Cândea nu mai face ce vrea, cum făcea înainte, dar vă spun că se dau lupte grele în CA, chiar dacă acest lucru nu se vede din afară.

Domnul Cândea a transformat Muzeul Brăilei în editură. Bun, Muzeul are editură, dar știți că această editură trebuie să se autofinanțeze? Știți ce volum de carte are pe stoc? Eu înțeleg că o editură are și carte pe stoc, dar tot tirajul să fie stoc?! Nouă miliarde de lei sunt bani blocați în acest cărți pe stoc! Să vândă aceste cărți, ca să editeze altele!

Vreți să vă spun autorii care au tipărit cărți la această editură în ultimii 3 ani? Ionel Cândea 70%, Viorel Mortu 20% și restul alții. Aici nu e un concurs de scris de cărți…”.

(sursă foto – facebook Muzeul Brăilei)