CHIRIAC: CAUTAM SOLUTII LEGALE PENTRU REDUCEREA TAXEI PE APA DE PLOAIE LA O VALOARE CORECTA

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac, declara ca atat el, cat si primarul Marian Dragomir cauta variante legale pentru reducerea taxei pe apa de ploaie la un nivel “corect”, admitand ca actuala modalitate de calcul a acesteia numai corecta nu este. Chiriac a spus si el – asemeni primarului Dragomir – ca nu se poate renunta complet la plata taxei pe apa meteo, cel putin nu atat timp cat nu se modifica legislatia in vigoare, insa a precizat ca se cauta solutii pentru diminuarea cuantumului acesteia.

Presedintele CJ a explicat ca subordonatii sai, precum si cei de la Primaria municipiului analizeaza legislatia in baza careia se percepe taxa pe apa de ploaie, pentru a gasi posibile solutii pentru reducerea ei, iar primele discutii pe aceasta tema s-au purtat chiar astazi, in sedinta de la CUP Dunarea: “Incercam sa gandim o diminuare a acestui segment, pentru ca nici mie nu mi se pare corect si normal ca toata apa de ploaie sa fie facturata ca si apa uzata, trecand prin canalizare si apoi prin statia de epurare. Vedem care sunt documentele, partea de legalitate, astfel incat sa propunem o diminuare a acestei taxe, astfel incat sa fie facturat corect”.

Seful judetului a vorbit despre o serie de coeficienti implicati in formula de calcul a taxei pe apa de ploaie si pe care autoritatile locale doresc sa ii reduca, astfel incat rezultatul final sa fie unul mai mic, ca si suma de plata. Pe de alta parte, Chiriac spune ca la Braila, coeficientii in baza carora se calculeaza taxa pe apa de ploaie sunt oricum mai mici decat cei prevazuti in legislatia actuala: “Noi suntem sub coeficientul minim; coeficientul minim prevazut de Ordinul respectiv este 0,12, iar noi suntem pe 0,08 si incercam sa-l ducem si mai jos”.

Chiriac a mai afirmat ca o eventuala decizie a autoritatilor locale pe tema reducerii coeficientilor amintiti nu depinde de avizul dat de Agentia Nationala care a emis Ordinul respectiv, dar pe de alta parte, CJ si Primaria vor sa obtina si aceasta viza, pentru a se asigura ca nu incalca legea, luand o astfel de hotarare in plan local.

Intrebat daca la ora actuala, in conditiile in care (deocamdata) nu s-a schimbat nimic in legislatie, autoritatile locale au competenta legala sa ia decizia reducerii taxei pe apa de ploaie sau nu, presedintele CJ Braila a admis ca inca nu poate da un raspuns clar.

Declaratia integrala a presedintelui Chiriac pe aceasta tema, aici: