Chiriac: Dacă nu se ajunge la un numitor comun cu managerul Cândea în ceea ce privește Muzeul Umorului voi lua măsuri drastice. Voi ajunge până la a cere demisia lui Cândea

Până să producă zâmbete și bună dispoziție, înființarea Muzeul Umorului produce tensiuni, crize de nervi și discuții despre demisii.

Pornită ca o idee inedită a caricaturistului Costel Patrășcan și apoi, ca o promisiune făcută în anul 2017 de președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, înființarea Muzeul Umorului se arată a fi mai dificilă decât s-a crezut.

Conducerea CJ a găsit un spațiu pentru Muzeul Umorului (clădirea din strada Ana Aslan nr 27, renovată recent, ce se pretează la activități de acest gen) și a decis ca acesta să funcționeze ca parte a Muzeului Brăilei și de aceea, clădirea din strada Ana Aslan, ce aparține CJ, i-a fost dată în administrare Muzeului Brăilei, în ideea ca la parter spațiile să fie folosite ca depozit de cărți rare, iar etajul și mansarda să fie folosite de Muzeul Umorului.

Hotărârea CJ de înființare a Muzeului Umorului a fost aprobată în august 2019, dar nici acum nu există Muzeul Umorului. După cum se pare, directorul Muzeului Brăilei a decis să folosească pentru activități ale instituției amintite și etajul I, lăsând doar mansarda liberă pentru viitorul Muzeu al Umorului. Mai mult, potrivit informațiilor obținute de presă, la finalul anului trecut, când consilierul județean Dumitru Văduva – care este președintele Consiliului de Administrație al Muzeului Brăilei – a vizitat împreună cu Cândea și cu alte persoane clădirea amintită, pentru a vedea ce se întâmplă la fața locului, directorul Muzeului Brăilei a avut o ieșire nervoasă  când Văduva i-a spus că nu este în regulă ceea ce a făcut.

Chiriac a fost întrebat astăzi, într-o conferință de presă, de ce încă nu s-a înființat Muzeul Umorului și de ce una se prevedea în hotărârea aprobată de CJ privind utilizarea clădirii din strada Ana Aslan nr. 27 și alta se întâmplă în realitate.

„Cu toată aprecierea pentru domnul Cândea, domnul profesor, domnul academician, dacă el continuă așa… Eu am mai spus-o și în mandatul trecut,  îmi pare rău că în comisia aia nu avem majoritate și concursurile astea la managerii de muzeu se iau așa… «noi între noi» și-s cam pe viață.

Eu susțin în continuare acest proiect al domnului Pătrășcan. Dacă nu se ajunge la un numitor comun în ceea ce privește acea clădire, cu o mică bibliotecă a Muzeului, dar și cu secția Umorului – mansarda fiind sală de spectacole, de evenimente pentru pentru această secție -, voi lua măsuri drastice. Voi ajunge până la a cere demisia domnului Cândea.

Domnul Cândea trebuie să înțeleagă că suntem în anul 2021, nu mai suntem în anii în care se bate cu pumnul în masă, trebuie să înțeleagă că vin din spate oameni tineri, cu inițiativă, care vor să facă și alte lucruri și să le accepte.

Eu am o părere foarte proastă referitor la acest Muzeu al Brăilei. Nu știu de când nu ați mai fost dvs în acel Muzeu; nu s-a schimbat un tablou. Nu am văzut nicio acțiune. De un an și ceva doar se cheltuiesc bani”, a răspuns șeful județului.

Întrebat dacă admite că Muzeul Brăilei funcționează ca și cum ar fi un gen de „stat în stat”, deși CJ este cel care finanțează activitatea instituției respective, Chirac a spus: „Da. E complicat. Și nu e singura instituție. Eu propun în felul următor: dacă domnul Cândea este atât de bun, să preia Muzeul Brăilei Ministerul Culturii, să-l finanțeze și să facă dânsul ce vrea acolo, să scrie cărți câte o vrea”.

Șeful județului a mai spus că în principiu, deciziile luate în Consiliul de Administrație al Muzeului (în care CJ deține majoritatea voturilor) trebuie puse în practică de directorul Cândea, iar dacă acesta nu le pune în practică „vom lua măsuri”.

Cât privește acea vizită la clădirea din Ana Aslan în care Cândea a avut o ieșire nervoasă, Chiriac a confirmat informațiile obținute de presă: „Eu am vorbit cu domnul Văduva să verificăm acea clădire, și  (Cândea – n.r.) l-a halit (pe Văduva – n.r.) cu tot cu fulgi, crezând că e vreun mare maestru în mâncatul oamenilor. Trebuie să înțeleagă că vremurile se schimbă și că decizia nu o ia doar el, trebuie luată în echipă”.