CHIRIAC: DACA VERIFICA DSP-UL, NE INCHIDE APA IN TOT JUDETUL… S-AR PUTEA SA NU MAI AVEM APA NICI IN MUNICIPIU

Presedintele Consiliului Judetean, Iulian Chiriac, nu este foarte increzator in calitatea apei pe care o beau (si o platesc drept apa potabila) brailenii.

Intrebat in legatura cu situatia din orasul Insuratei, unde in ultimele zile, cetatenii s-au plans ca la robinet le curge o apa rosiatica, al carei aspect este suficient ca sa te faca sa eviti sa o consumi, si informat ca aceasta nu este singura localitate unde cetatenii sunt nemultumiti de apa care le este furnizata, Chiriac a declarat ca toate aceste aspecte trebuie reclamate la compania care presteaza serviciul respectiv, unde se pot obtine si lamuriri in legatura cu ceea ce se intampla.

Cand unul dintre  ziaristi a sugerat sa se discute si cu Directia de Sanatate Publica (DSP), seful judetului, mai in gluma, mai in serios, a comentat: “Daca vorbim cu DSP-ul, ne inchide apa in tot judetul… S-ar putea sa nu mai avem nici noi apa, in (municipiul – n.r.) Braila… Ma rog…”.

La remarca noastra, privind faptul ca daca in municipiu sau in orice alta localitate apa nu este buna de baut (deci daca prezinta pericol pentru sanatatea consumatorilor), chiar ar trebui ca DSP sa dispuna intreruperea  furnizarii acesteia, Iulian Chiriac a spus: “Nu… nu stiu… daca nu este buna, ar trebui sa bem apa de la… izvor. Dar cred ca nici aia nu-i buna, ca nu e pe formula!

Eu cred ca cei implicati si cei de acolo, chiar daca apa nu este potabila, sa fie anuntati ca este apa nepotabila, sa o foloseasca doar pentru uz casnic si in cel mai scurt timp, sa remedieze, astfel incat oamenii sa beneficieze de apa potabila”.

Presedintele CJ a mai spus ca si-ar dori ca toti locuitorii judetului sa beneficieze cat mai rapid de apa potabila, insa acest lucru se va intampla doar dupa finalizarea extinderii si modernizarii retelei de alimentare cu apa, astfel incat din 2020 incolo, brailenii din orice localitate vor avea la robinet apa  buna de baut, nu apa din puturile forate, care se mai nisipeaza.

Precizam ca potrivit conducerii CUP “Dunarea”, apa furnizata in zona Insuratei provine din puturi forate si are un continut de fier si mangan mai mare decat el obisnuit. In timpul procesului de clorinare a apei, au loc reactii chimice in urma carora apar oxizii de fier si mangan – asa-zisa rugina -, care, in conditii normale,  de presiune si viteza constanta a apei, se depun. Zilele trecute a avut insa loc operatiunea de spalare si dezinfectare periodica a rezervorului de apa care deserveste localitatea si comunitatile  invecinate, astfel incat rugina  a fost antenata pe  conducte si a dat  acea culoarea rosiatica a apei.