CHIRIAC: DE CE SA DAM ATAT DE MULTI BANI PUBLICI, CA SA TRANSFORMAM MUZEUL „CAROL I” INTR-O MARE MAGAZIE DE PUBLICATII?

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac, este nemultumit de faptul ca la Muzeul “Carol I” “se incearca schimbarea regulilor in timpul jocului”, in ceea ce priveste editarea de carti. Mai exact, Chiriac sustine ca intelegerea initiala a fost ca toate cartile realizate in acest an la Editura “Istros” a Muzeului sa fie dedicate – si sa aiba legatura – cu sarbatorirea Centenarului Marii Uniri si cu sarbatorirea a 650 de ani de la atestarea istorica a orasului Braila, pentru ca acum sa descopere ca unele dintre aceste volume nu au nimic in comun cu temele respective: “Ei au propus ca toate publicatiile din anul 2018 sa fie legate de Braila 650 si de Centenarul Marii Uniri.

Nu am taiat absolut nicio carte. Dar am pus doar o intrebare: ce facem cu tirajul din urma, ca trebuie sa-l valorificam intr-un fel – si este normal – si de ce atat de multi bani, ca sa ajungem sa transformam la un moment dat Muzeul <<Carol I>> intr-o mare magazie de publicatii? Adica trebuie sa ducem toata ideea la capat”.

Atentionat ca ar trebui “dusa toata ideea la capat” si cu cele 14 statui realizate la editiile precedente ale Simpozionului de Sculptura Monumentala “Nicapetre”, care zac de ani de zile in curtea Colegiului “Nenitescu”, Chiriac a declarat ca se va rezolva si aceasta problema, iar piesele respective vor fi amplasate pe socluri: “Simpozionul <<Nicapetre>> se va face si el anul acesta cu cele 4 statui amplasate una in municipiu si celelalte in cele 3 orase, deci lucrurile vor intra intr-o normalitate. M-am uitat pe documentatiile vechi: nu puteau sa existe la acele statui socluri de marmura, adica ajungeau soclurile mai mult decat statuile. Si atunci s-a refacut toata documentatia, astfel incat sa fie socluri din beton placate cu marmura, ca sa arate foarte bine. Am inteles ca deja este un castigator la Primaria municipiului, vor face soclurile, vor fi montate, deci intram in normalitatea cotidiana”.

Precizam ca dupa finalizarea soclurilor, statuile vor fi fi amplasate pe bulevardul Independentei, intre Calea Calarasilor si str. 1 Decembrie 1918.