CHIRIAC: DECAT SA SE PLATEASCA PENALIZAREA DE LA BUGETUL LOCAL, MAI BINE PLATESC BRAILENII DIN BUZUNARUL LOR TAXA DE SALUBRITATE MAJORATA, CA SA STIE DE CE PLATESC

Presedintele Consiliului Judetean, Iulian Chiriac, exprima doua opinii complet diferite, pe acelasi subiect, la un interval de circa 5 minute intre cele doua declaratii. Mai exact, astazi, in cadrul unei conferinte de presa, el a fost intrebat daca ar lua in calcul varianta la care au recurs alte autoritati publice locale din tara, de a gasi alte solutii pentru a acoperi penalizarea pentru cresterea cantitatii de gunoi colectate, nu sa mareasca taxa de salubritate platita de cetatean. Intial, Chiriac a spus ca este gata sa ia in calcul solutia de a acoperi din fondurile CJ penalizarea aplicata localitatilor din judet, dar si nu municipiului.

Mai apoi, dupa mai putin de 5 minute, cand o ziarista i-a spus ca si Primaria Galati suporta de la bugetul propriu penalizarea amintita, seful CJ Braila a comentat ca pana la urma, si daca se plateste de la bugetul local, tot din buzunarul cetateanului se plateste, asa ca e mai bine s-o simta cetateanul direct pe buzunarul lui si sa stie pentru ce plateste, “decat sa fie mintit”. Cum ar veni, in traducere libera, daca cetateanul scoate banul direct din buzunarul lui, “i se spune adevarul”, fiindca este foarte clar ca el este cel care plateste; daca se acopera suma din bugetul local, cetateanul “este mintit” ca nu ar plati el, dar de fapt, indirect, tot el achita suma, pentru ca si bugetul local tot din banii contribuabililor este constituit.

Mai mult, Chiriac a spus ca el, unul, prefera sa nu minta cetateanul – adica, daca intelegem noi bine, prefera sa nu acopere de la bugetul CJ contravaloarea penalizarii respective.

Atentionat ca “adevarurile” legate de colectarea selectiva a deseurilor il costa foarte scump pe brailean si ca acesta ar prefera sa fie “mintit” (in traducere libera, sa se plateasca penalizarea de la bugetul local), Chiriac a spus: “Direct sau indirect, tot eu (cetateanul – n.r) platesc. E mai bine s-o simta direct, sa stie pentru ce plateste, decat indirect, sa-i mintim pe oameni. Eu nu sunt de acord sa-i mintim. Eu cred ca minciuna are picioare scurte. E mai bine sa spui omului in fata, ca fondurile publice sunt tot din taxe si impozite luate de la cetateni”.

Precizam ca pentru luxul de a “li se spune adevarul”, brailenii din municipiu vor plati in acest an o taxa de salubritate majorata cu 54% – asta, in cazul in care nu se va modifica ordonanta care prevede aplicarea acestor penalizari.

Pe de alta parte, seful judetului a fost intrebat ce se va intampla cu persoanele care s-au grabit sa-si achite taxa de salubritate pe acest an, in conditiile in care se va modifica, totusi, Ordonanta de Guvern si se va reduce cuantumul amenzii pe care trebuie sa o suporte Braila – si deci, se va reduce si taxa de salubritate: “Presupun ca o sa se recalculeze, iar banii platiti vor fi cuantumul gunoiului pe perioada urmatoare. Sau nu stiu, exista si posibilitatea sa le dea banii inapoi”.