Chiriac, despre oprirea finanțării proiectelor realizate prin PNDL: E păcat că nu ne ducem la sfârșit obiectivele. Mi se pare dubios, curios, strigător la cer!

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), consideră „dubios, curios și strigător la cer” faptul că Guvernul Cîțu a oprit în această lună finanțarea proiectelor realizate prin Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Chiriac a declarat că anunțul făcut de oficialii guvernamentali va însemna blocarea lucrărilor deja începute, dat fiind că este de așteptat ca odată ce au aflat că nu mai sunt bani, constructorii să oprească lucrul: ”Săptămâna trecută am primit o adresă de la Ministerul Dezvoltării. Au fost oprite toate finanțările pe Programul Național de Dezvoltare Locală. Consiliul Județean mai are două proiecte în derulare; se lucrează, dar vă dați seama ce înseamnă nu neapărat pentru Consiliu – pentru că se face pe bani guvernamentali -, dar pentru constructori! Mai sunt și alte unități administrativ teritoriale, de diverse culori politice, sunt resturi de executat pe acest PNDL.

Este păcat, pentru că județul Brăila este unul dintre județele care a beneficiat de sume enorme în cele 99 de proiecte, sunt 6500 de miliarde lei vechi intrați în anii trecuți prin acest program. E păcat că nu ne ducem la sfârșit obiectivele și că această finanțare a fost oprită în luna iunie. Mi se pare dubios, curios, strigător la cer! Dacă eram undeva în octombrie…

Eu am discutat și cu ceilalți primari care au astfel de obiective de realizat și spuneau că erau pe ultima sută de metri și este păcat să stăm cu aceste investiții nefinalizate. În momentul în care nu sunt bani constructorul se oprește și va relua lucrările la momentul la care vor fi bani pentru a fi decontate.

Președintele Chiriac a mai spus că în acest context este cu atât mai oportună realizarea unor asocieri ale CJ cu primăriile din județ, pentru finanțarea unor proiecte ce vizează realizarea unor obiective de interes public: „Am zis de fiecare dată că vom ajuta toate unitățile administrativ-teritoriale să se dezvolte unitar. Văzând că nici la votarea buget… amendamente zero, bani de la Guvern zero, nu se întrevede nicio speranță pe proiectele europene pe exercițiul financiar 2021-2027, nu sunt făcute nici ghidurile de finanțare, am spus că este păcat, pentru că toți suntem brăileni și avem nevoie de dezvoltare.  O spun cu cea mai mare responsabilitate: ultima speranță suntem noi, CJ, pentru a ajuta fiecare localitate să-și mai facă niște investiții. Încercăm să ținem echilibrul bugetar, astfel încât să dăm și la ceilalți neajutorați, dar vă spun că și bugetul CJ este unul foare mic, comparativ cu anii trecuți. S-a tăiat foarte mult de la anumite unități administrativ teritoriale pe culori politice”.