CHIRIAC, DESPRE SERVICIILE DE APA SI CANALIZARE: ORICE SERVICIU BUN TREBUIE PLATIT

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), a explicat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, de ce era necesar sa fie aprobate astazi, in sedinta de plen, cele cinci proiecte de hotarare care vizau Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apa si Apa Uzata din judetul Braila, in valoare de 240 de milioane de euro, care este realizat de CUP Dunarea.

Chiriac a considerat ca este nevoie sa dea aceste explicatii in contextul in care in sedinta CJ spiritele s-au aprins, s-au aruncat acuzatii si jigiri, iar in final liberalii au parasit sala, avertizand ca vor contesta aceste hotarari chiar si in instanta, daca va fi nevoie.

La tot scandalul care a avut loc a asistat si prefectul Catalin Boboc, care a fost prezent astazi la sedinta CJ.

Dupa sedinta, Chiriac a declarat ca in ciuda a ceea ce spun cei de la PNL, care sustin “cu surle si trambite ca noi, PSD, suntem nenorocitii si suntem groparii brailenilor”, proiectele respective sunt benefice brailenilor.

Presedintele CJ nu a negat faptul ca aprobarea proiectelor respective implica, printre altele, o crestere a pretului la metrul cub de apa de la 4,8 lei, in prezent, la 7,6 lei in 2024 (preturi care includ TVA), insa acesta spune ca beneficiile sunt importante, in ceea ce priveste imbunatatirea sistemului de alimentare cu apa potabila si a retelei de canalizare, precum si extinderea acestor retele si in alte localitati din judet.

Chiriac a mai afirmat ca toate unitatile administrativ teritoriale din judet cuprinse in acest proiect regional, cu exceptia a trei dintre acestea, au aprobat deja in consiliile locale proiecte similare celor aprobate astazi in CJ si ca toate au fost votate atat de consilieri PSD, cat si de cei liberali: “Astazi s-a votat la CJ si a mai ramas pentru maine sa voteze Consiliul Local Municipal Braila si nu stiu ce se va intampla cu comuna Gradistea. Aceste proiecte erau stiute de toti primari PSD, PNL, aceasta analiza cost-beneficiu a fost facuta de experti. Clar nu puteam lua bani europeni fara asumarea unei cresteri a tarifului la apa si canalizare”.

Chiriac mai spune ca in urma implementarii acestui proiect cu fonduri europene este foarte posibil ca in timp, CUP Dunarea sa isi reduca pierderile pe retea (care sunt incluse acum in pretul platit de consumatori) si astfel, sa nu fie nevoie sa se mai majoreze tarifele practicate de aceasta companie, asa cum s-a estimat initial: “Asta inseamna ca pretul la un moment dat poate stagna. Este o analiza cost-beneficiu.

Faptul ca si colegi de-ai lor (ai liberalilor – n.r.) au votat aceste proiecte… a ajuns acum domnul Danaila (presedintele PNL Braila, consilierul judetean Alexandru Danaila – n.r.) sa-mi dea lectii cum putem atrage fonduri europene, atata timp cat el n-a atras un leu european cand a fost viceprimar la Primaria municipiului Braila.

Vorbim de 240 de milioane de euro care vor intra in modernizarea si extinderea retelei de apa si canalizare in judetul Braila. Daca acest proiect pica, cetatenii tot vor plati, prin taxe si impozite sau prin tarife, acea chestie de infringement pe care Comisia Europeana o are. S-ar putea ca taxele pe infringement si pe judetul Braila, dar si pe Romania, sa fie mult mult mai mari decat aceasta crestere a pretului la apa si canalizare.

Orice serviciu bun trebuie si platit”.