CHIRIAC, DESPRE VIITORUL CENTRU DESTINAT MICILOR INFRACTORI CARE NU RASPUND PENAL: IL ROG PE DL. PREFECT SA NU-SI MAI AROGE IDEEA ACESTUI PROIECT

Inghesuiala politica/electorala in asumarea meritelor pentru proiectul ce vizeaza infiintarea la Braila a unui Centru specializat de orientare, supraveghere si sprijinire a reintegrarii sociale a copilului, destinat minorilor care au savarsit o fapta penala si nu raspund penal (minori cu varste de pana in 14 ani).

Un prim pas in acest sens a fost facut ieri, in sedinta CJ Braila, cand a fost aprobat Regulamentul de organizare si functionare a centrului, precum si modificarea organigramei si statului de functii ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) – institutie in cadrul careia va functiona noul centru.

Decizia infiintarii acestuia a fost luata de autoritatile locale dupa ce in ultimele saptamani in spatiul public s-a discutat mult despre cazurile unor elevi amenintati sau chiar loviti cu cutitul de catre agresori minori, pentru cativa lei sau o tigara. De asemenea, s-a vorbit despre faptul in cazul agresorilor cu varste sub 14 ani, care nu raspund penal si nu pot fi inchisi, practic, autoritatile brailene nu prea au ce sa faca, fiindca in lipsa unui astfel de centru si in conditiile in care centre similare din tara sunt ocupate, astfel de copii sunt trimisi inapoi in familie si revin apoi pe strada.

La sedinta de ieri a CJ a fost prezent si prefectul Catalin Boboc, care ulterior a transmis un comunicat de presa in care se arata: “Avand in vedere cazurile de violenta juvenila inregistrate la nivelul municipiului Braila in ultima perioada, prefectul judetului Braila a considerat necesara urgentarea infiintarii unui centru specializat de orientare, supraveghere si sprijinire a reintegrarii sociale a copilului destinat minorilor care au savarsit o fapta penala si nu raspund penal. In acest sens, la Institutia Prefectului – judetul Braila a fost convocata, miercuri, 12 februarie, o sedinta extraordinara a Comisiei Judetene privind Incluziunea Sociala, unde a fost supusa dezbaterii avizarea consultativa a planului de actiune privind serviciile sociale administrate de catre DGASPC Braila. Cu alte cuvinte, daca pana acum, in judetul Braila nu exista o solutie reala pentru gestionarea pe termen lung a cazurilor de infractionalitate juvenila, astfel incat copiii agresori care nu raspund penal sa nu revina pe strazi si sa faca noi victime, joi, 13 februarie,  in cadrul unei sedinte a Consiliului Judetean Braila a fost aprobata infiintarea unui centru specializat destinat acestei categorii de minori in cadrul DGASPC Braila”.

In comunicatul respectiv este citat si prefectul Boboc:  „Pe marginea acestui subiect s-a discutat mult saptamana aceasta cu directorul DGASPC, Consiliul Judetean si reprezentanti ai Primariei Braila si am convenit sa acceleram procedura de infiintare a unui centru specializat pentru monitorizarea copiilor care au savarsit o fapta penala si nu raspund penal, o solutie care exista deja la nivel national, dar la un nivel extrem de restrans”.

In ceea ce-l priveste, presedintele CJ, Iulian Chiriac (PSD) se arata deranjat ca Boboc se lauda cu ceea ce face Consiliul Judetean: “Avand in vedere evenimentele recente in care doi minori cu varste pana in 14 ani au fost implicati in fapte de agresiune, dar si numarul tot mai mare de cazuri de delicventa juvenila, am considerat necesara identificarea, in cel mai scurt timp, a solutiilor in vederea infiintarii unui serviciu specializat unde acesti copii sa beneficieze de reeducare, dar si suport.
La acest moment, Consiliul Judetean, institutia in subordinea careia se afla DGASPC Braila si singura care poate sa decida in acest sens, urmeaza calea legala ca in cel mai scurt timp acest centru sa poata fi pus in functiune.
In urma votului obtinut in plenul celei mai recente sedintei de CJ, cand s-a aprobat infiintarea acestui Centru de orientare, supraveghere si sprijinire a reintegrarii sociale a copilului care a savarsit fapte penale, am creat premisele necesare pentru ca DGASPC sa realizeze toate procedurile legale privind licentierea serviciului, angajarea de personal si achizitia de servicii conexe.
Contrazic declaratiile aparute recent cum ca nu a existat o solutie reala pentru gestionarea acestor situatii delicate. A fost identificata inca de la sfarsitul anului trecut, dar nu a fost o urgenta printre proiectele CJ, intrucat majoritatea tinerilor care au savarsit fapte penale s-au reabilitat in sanul familiei, fara sa se impuna internarea lor intr-un centru specializat. Iar acum, desi suntem nevoiti sa ne confruntam cu un buget redus, voi face tot posibilul ca acest proiect sa fie dus pana la capat si intr-un timp foarte scurt.
Il rog pe dl. prefect sa nu-si mai aroge ideea acestui proiect. Meritele sunt ale oamenilor care muncesc constant, zi si noapte, pentru aceasta idee care tot lor le apartine”.

Precizam ca in cursul anului 2019, la Parchetul de pe langa Judecatoria Braila au fost inregistrate 86 de sesizari de infractionalitate juvenila, din care 9 sunt antecedente.

Amintim, de asemenea,  ca exista opinii exprimate in spatiul public potrivit carora desi prefectul Catalin Boboc (fost PNL) nu mai este oficial  membru de partid – pentru ca legea nu-i permite -, acesta pare a fi in campanie electorala din primele zile de mandat.