CHIRIAC: DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE, PENTRU CA ACEI PACIENȚI CU COVID-19 ADUȘI DE LA GALAȚI SĂ FI AVUT O ȘANSĂ, TREBUIA SĂ-I TRANSFERE ÎNTR-UN CENTRU UNIVERSITAR

Prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, declară că după încetarea stării de urgență, singura care mai poate discuta cu conducerea Spitalului Județean Galați, cu privire la modul în care se fac transferurile de pacienți confirmați cu COVID-19 către Spitalul Județean Brăila, este conducerea CJ Galați. Boboc a spus astăzi că după încetarea stării de urgență, spitalele județene au revenit în subordinea consiliilor județene, deci ține de conducerea CJ Galați – în colaborare cu CJ Brăila -, să se organizeze pe tema amintită.

Prefectul Boboc consideră că  după experiența nefericită a celor două transferuri de acest tip care s-au făcut de la Galați la ATI Brăila, ar fi fost de dorit ca președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), să discute cu omologul său de la Galați, Costel Fotea (PSD), iar acesta din urmă să ceară conducerii Spitalului Județean Galați ca în situația în care mai sunt pacienți cu COVID-19  a căror stare se agravează, să fie trimiși mai repede la  Spitalul Județean Brăila, dacă sectia ATI Galați este în renovare și nu au loc acolo. Nu de alta – spune Boboc -, dar în acest fel, nu se va mai ajunge să fie aduși la ATI Brăila la ora 3 a dimineții pacienți din Galați în stare foarte gravă, când nu se mai poate face nimic pentru a le salva viața.

În ceea ce-l privește, președintele Chiriac susține că nu e treaba prefectului să se amestece în aceste lucruri și că oricum, medicii de la ATI sunt pregătiți să primească pacienți la orice oră din zi și din noapte: „Extraordinar! Dacă domnul prefect nu mai poate să ducă rolul de prefect, mi-l asum eu, fără niciun fel de problemă! Nu știam eu că acel pacient se transferă de la Galați la 3 dimineața… Eu cred că dânsul știa.

Este exact exemplul cu pacienții de la Adjud în care (ni s-a spus că) toți erau asimptomatici și erau tratați la Boli Infecțioase și de fapt, erau și cu alte afecțiuni, cu bătrânica de 91 de ani care nu era doar bolnavă COVID -19. Hai să fim serioși! Eu cred că el a pierdut controlul asupra tuturor și acum hai să dăm vina pe PSD, că Fotea e PSD și Chiriac e PSD.

Toate lucrurile astea s-au discutat, sunt sigur, între cei doi prefecți, care au pierdut, din punctul meu de vedere, orice dimensiune a fenomenului și la Galați – și se vede acest lucru-, dar văd că încet, încet și la Brăila”.

Chiriac a declarat că până acum nu a avut nicio discuție cu președintele Fotea pe tema transferului de pacienți cu COVID-19 de la Galați la Brăila.

În orice caz, în opinia șefului CJ Brăila, pentru ca cei doi pacienți din Galați care au fost aduși la Brăila să fi avut o șansă, „trebuia să-i transfere într-un centru universitar. Brăila nu este un centru universitar; avem și noi, ca și spital, limitele noastre. Din punctul meu de vedere, dacă mai făceau o oră, o oră și jumătate până la București, poate că unul sau poate ambii pacienți erau salvați”.

Pe de altă parte, Chiriac a spus că „dacă asta este metoda pentru a transfera pacienți dintr-un județ în altul, renovăm și noi, punem și noi Secția ATI în renovare, că e foarte simplu…

Nu vreau să comentez foarte mult acest lucru. Până la urmă, de la începutul pandemiei, toată lumea și-a asumat, pentru a nu crea alte focare, să ne gestionăm fiecare problemele (cazurile de infectare cu coronavirus – n.r.) în județul respectiv. Cazurile grave pot fi duse către centrele universitare, pentru a fi tratate”.