CHIRIAC: E BINE CA PRIMARIA INVESTESTE IN ECO SA. CAND VOM AVEA OPERATORUL UNIC, ECO VA FI UN CONCURENT SAU ISI VA INCHIRIA UTILAJELE

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Iulian Chiriac (PSD), este de aceeasi parere cu colegul sau de partid, primarul municipiului, Marian Dragomir, in privinta faptului ca licitatia pentru desemnarea unui operator unic la nivel de judet pe partea de salubritate va mai dura cel putin 2 ani. De aceea, Chiriac apreciaza ca Dragomir a facut bine cand a decis sa investeasca in forma ECO – la care actionar majoritar este Consiliul Local Municipal – pentru a o moderniza si a putea presta servicii de salubritate de calitate macar intr-o parte a orasului, daca nu se poate in intreg municipiul.

Seful judetului spune ca daca va fi desemnat operatorul unic de salubritate, Eco SA “poate fi un concurent” sau operatorul unic poate inchiria utilajele moderne de la Eco: “Eu ma bucur ca domnul primar a luat aceasta decizie, pentru ca nu putem sa stam in aceasta letargie pana se va implementa proiectul. Daca Primaria investeste in aceasta societate, eu cred ca este un lucru benefic. Chiar daca va veni operatorul unic, Eco poate fi un concurent sau un lucru benefic si pentru municipiu; poate fi preluat cu anumite utilaje, pot fi inchiriate de operatorul unic, asa ca eu cred ca orice investitie facuta pe partea de curatenie poate fi un lucru benefic”.

Precizam ca de fapt, odata desemnat in urma licitatiei, operatorul unic nu va mai avea niciun concurent, dat fiind ca acesta se va ocupa de serviciile de salubritate pe raza intregului judet.

Amintim, de asemenea, ca CLM Braila a aprobat recent un proiect initiat de primarul Dragomir, privind investirea a 9 milioane lei din banul public in Eco SA, o parte din acesta suma urmand sa fie folosita pentru plata unor datorii ale firmei amintite, iar alta, pentru achizitia de utilaje moderne.

Pe de alta parte, presedintele CJ a precizat ca a incercat sa gaseasca o solutie pentru pubelele cumparate in urma cu cativa ani pe bani europeni si care zac nefolosite in curtile primariilor si se deterioreaza, fara sa fi apucat sa fi fost folosite macar o data: “Am facut o scrisoare doamnei ministru Gavrilescu, de la Mediu, dar si Autoritatii de Management, pentru ca noi suntem pe un proiect mare, stiti ca avem acele pubele luate in custodie si am facut propunerea ca ele sa fie date de unitatile administrative teritoriale fiecarui cetatean – vedem daca ne permite si legea -, astfel incat cetatenii sa beneficieze de acele pubele, pentru ca ele stau de 2 ani de zile in custodia primariilor si la noi, sa fie folosite de cetateni, iar in momentul in care este adjudecat operatorul unic, acesta sa le preia de la cetateni. Chiar daca ele stau acolo, ele se deterioreaza din ce in ce mai mult. Ar fi bine ca cetatenii sa le foloseasca, pentru ca tot pentru ei sunt. O sa incerc sa am o discutie si cu doamna ministru, sa vedem cand ma poate primi sa avem o discutie aplicata si cu dansa si cu Autoritatea de Management. Aceeasi situatie este in toate judetele, pentru ca pe aceste proiecte sunt contestatii foarte multe si sunt aceleasi firme care participa peste tot”.

Precizam ca pubelele la care face referire Chiriac urmau sa fie folosite de operatorul unic, insa in conditiile in care licitatia pentru desemnarea acestuia dureaza ani de zile, cand va fi stabilit, in final, castigatorul, multe dintre pubele vor fi probabil intr-o stare avansata de degradare.