CHIRIAC: ESTE ULTIMA OARĂ CÂND MAI TOLEREZ ASTFEL DE TÂMPENII, ÎN CEEA CE PRIVEȘTE DECIZIILE CUP DUNĂREA. DACĂ UNII NU MAI SUPORTĂ GREUTATEA FUNCȚIEI ȘI NU SUNT ÎN STARE SĂ GĂSEASCĂ SOLUȚII, SĂ SE DUCĂ LA PENSIE!
Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, este indignat de modul în care a acționat conducerea CUP Dunărea, luând de sine putere decizia de a livra apă cu program unui număr de 41 de localități din județ, fără a discuta întâi cu autoritățile locale despre acest subiect.
Chiriac ne-a declarat că deși CJ este acționar la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Dunărea, nu a fost informat de conducerea CUP Dunărea cu privire la intenția de a reduce drastic programul de furnizare a apei, de la 24 de ore din 24, la 8 ore/zi.
Mai exact, CUP Dunărea a anunțat primăriile Bărăganu, Berteştii de Jos, Bordei Verde, Cazasu, Chiscani, Ciocile, Dudeşti, Făurei, Frecăţei, Galbenu, Gemenele, Gradiştea, Gropeni, Ianca, Însurăţei, Jirlău, Măxineni, Mircea Vodă, Movila Miresii, Racoviţa, Râmnicelu, Romanu, Roşiori, Salcia Tudor, Scorţaru Nou, Siliştea, Stăncuţa, Surdila Găiseanca, Surdila Greci, Şuţeşti, Tichileşti, Traian, Tudor Vladimirescu, Tufeşti, Ulmu, Unirea, Vădeni, Victoria, Vişani, Viziru, Zăvoaia că va livra apă cu program (între orele 06:00-10:00 şi 18:00-22:00), având în vedere perioadele lungi de secetă, „în care consumul de apă, în special în localităţile rurale, este mai mare decât în perioadele normale cu 150-300%”.
Președintele CJ ne-a spus că a avut o discuție dură cu reprezentanții companiei amintite și că este ultima oară când mai tolerează „tâmpenii” din partea CUP Dunărea: „Eu am aflat din presă de decizia luată de CUP Dunărea. Sub nicio formă, cât voi fi eu președinte al Consiliului Județean, nu accept să se facă diferență între rural și urban; toată lumea trebuie să beneficieze de apă potabilă 24 de ore din 24.
Am avut o discuție cu actuala conducere, ca să spun așa, că domnul Mangiurea (Silviu Mangiurea, managerul CUP Dunărea – n.r.) este în spital și le-am spus că dacă mai iau vreo decizie care afectează bunăstarea cetățenilor fără să fim informați, eu o să trec la măsuri mai drastice. Le-am făcut și o adresă oficială în termeni foarte duri, ca să fie clar care este poziția noastră, pentru că eu nu sunt de acord să sufere vreun cetățean, să aibă oamenii apă cu program. Chiar dacă presiunea este mai mică, oamenii trebuie să aibă apă potabilă tot timpul. Eventual înștiințăm respectivele comune că presiunea este mai scăzută, că nivelul Dunării a scăzut, etc, dar sub nicio formă nu voi accepta ca furnizarea apei să fie făcută după un program.
Chiar dacă CJ, pe care-l reprezint, este acționar minoritar, voi bate cu pumnul în masă, astfel încât să nu se facă diferențiere între urban și rural. Pentru mine cetățenii județului Brăila sunt și cei din urban, și cei în rural și trebuie să aibă toți condiții egale de trai.
Este ultima oară când mai tolerez astfel de tâmpenii, în ceea ce privește deciziile CUP Dunărea. Vă spun foarte sincer că decizia mea este fermă în acest sens. Nu vreau să mă judece oamenii pe mine, ca președinte CJ, pentru niște decizii proaste luate de alții. Dacă oamenii cu responsabilități în județul Brăila nu mai suportă greutatea funcției și nu sunt în stare să găsească soluții, eu le recomand să se ducă toți la pensie”.