Chiriac: Facturile la energie electrică și gaz s-au mărit. Nu cred că ne permitem să ținem elevii în frig sau fără lumină la școală. Sper să se gândească inspectorul școlar general la acest lucru

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, speră ca în noul an școlar elevii din județ să facă o perioadă cât mai lungă cursuri la clasă, nu în sistem online, așa cum s-a întâmplat în anul școlar trecut.

Chiriac consideră că în sistemul online nu se poate face carte așa cum se face atunci când elevul este în sala de clasă cu profesorul sau învățătorul și comunicarea este una directă: „Ținând cont că acum nu avem nici prefect, ci e un prefect interimar, mi-au trimis și am semnat acel plan privind COVID-19, referitor la scenariul în care sunt școlile. Toate sunt în scenariul verde, toți copiii vor merge la școală. Sperăm ca acest scenariu să rămână întreg anul școlar și să nu avem cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19, dar se pare că în țară numărul de cazuri crește. Mi-aș dori ca toți copiii – școlari, preșcolari, gimnaziu, liceu – să meargă la școală; este, cred, soluția cea mai bună, să nu mai piardă un an, pentru că școala online nu se compară cu școala făcută în clasă, cu profesorii, cu învățătorul”.

Întrebat ce semnale are de la primarii din județ cu privire la colaborarea cu Inspectoratul Școlar Județean în sensul rezolvării eventualelor probleme legate de începerea noului an școlar, președintele CJ a spus că nu știe ce au discutat aceștia cu conducerea ISJ, dar vrea să tragă el un semnal de alarmă cu privire la funcționarea școlilor (lucru valabil și pentru spitale), în contextul scumpirii prețurilor la utilități: „Gândiți-vă: energia electrică, gazul s-a dublat, s-a triplat. Oricum, facturile s-au mărit. Toate aceste costuri vor pica pe autoritățile publice locale. Vedem de unde găsim resursele financiare pentru a plăti aceste cheltuieli. Nu cred că ne permitem să ținem copiii în frig sau fără lumină; și același lucru e valabil și pentru spital.

Dacă anul trecut în lunile de iarnă venea factura la energia electrică în jur de 2 miliarde de lei vechi/ lună, automat acum va veni 4 miliarde. Nu vreau să mă gândesc la gaz… Toți banii ăștia vin de la autoritățile publice locale. Sperăm să se gândească domnul inspector școlar general și la aceste subiecte”.