Chiriac: I-am cerut noului director al Muzeului Brăilei să nu se înscrie în partid, să rămână strict pe partea managerială. I-am spus că mi-aș dori „umanizarea” acestei instituții

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, consideră că nota 2,54 obținută de fostul manager al Muzeului Brăilei, Ionel Cândea, la evaluarea activității sale pe anul 2020, este nota pe care acesta o merită pentru ceea ce a făcut anul trecut.

Chiriac a vorbit astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, despre schimbarea conducerii Muzeului și despre modul în care Cândea a înțeles să se comporte în fața comisiei de evaluare, respectiv faptul că acesta a refuzat să susțină interviul: „Și în mandatul trecut, dar și în mandatul acesta noi am pus acentul pe partea de management a Muzeului. Îi recunoaștem meritele academice, tot ce a făcut domnul profesor dr. corespondent al Academiei Cândea, dar nu înțelegem și nu avem o idee și o imagine foarte bună în ceea ce înseamnă managementul. Eu vă spun că în ultimul an de zile lucrurile au luat o întorsătură bruscă în prăpastie și la această evaluare anuală la care domnul Cândea a prezentat doar proiectul de management – a venit la interviu, dar a refuzat să susțină interviul – a luat această notă dată de comisia de evaluare și comisia de contestații. Din punctul meu de vedere nota reflectă managementul Muzeului «Carol I» făcut de domnul Cândea.

Eu am luat act de nota dată de comisia de evaluare și comisia de contestații; conform legii, dacă nota este mai mica de 7 eu trebuie să semnez o dispoziție prin care se încheie contractul de management și o altă dispoziție, pentru a pune un nou manager interimar. Ceea ce am și făcut și am găsit în cadrul instituției Muzeului un tânăr foarte bun (Costin Emilian Croitoru, 41 de ani, cercetător științific gradul II, conferențiar universitar – n.r.), doctorand, nefiind membru de partid. Chiar i-am cerut personal să nu se înscrie în partid, să rămână strict pe partea managerială a Muzeului «Carol I». Am avut și o discuție referitor la ce mi-aș dori eu să se întâmple în cadrul Muzeului și am zis «umanizarea» acestei instituții”.

Întrebat ce s-a întâmplat, practic, atunci când Ionel Cândea a venit în fața comisiei de evaluare, șeful județului a precizat că fostul manager „a spus că unul din membrii comisiei nu este demn de a-l evalua, după care nu știu ce a mai spus pe acolo și a plecat”.

Chestionat dacă există și un „plan B”, pentru situația în care Cândea, care a contestat în instanță decizia de schimbare a sa din funcție, va câștiga procesul și va fi repus în funcție, Chiriac a spus: „Avem și planul B. Reluăm procedura de evaluare, că despre asta vorbim. Legea îmi permite să fac din nou o comisie de evaluare, să facem și o comisie de contestații, va fi evaluat din nou și vedem ce notă va lua domnul Cândea. Nu spun eu, va spune comisia de evaluare”.