CHIRIAC: IN MAGAZIA MUZEULUI ZAC CARTI DE 900.000 DE LEI EDITATE SI NEVANDUTE, IAR EI VOR ALTE 600.000 DE LEI, PENTRU EDITARE DE CARTI

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), sustine ca liberalul Ovidiu Nechita n-ar trebui sa reclame neregulile de la Muzeul “Carol I”, dat fiind ca acesta este membru in Consiliul de Administratie al Muzeului si are puterea de a interveni.

Chiriac raspunde astfel nemultumirilor exprimate public de consilierul judetean Ovidiu Nechita, care spunea ca s-ar fi aranjat concursul pentru ocuparea postului de consilier juridic la Muzeu si a dat si indicii cu privire la numele celui care va castiga acest concurs din 1 august.

In ceea ce-l priveste, seful judetului afirma ca “din sursele Muzeului, domnul Nechita nu participa la sedintele CA decat cand doreste dansul. Si imi pun intrebarea in felul urmator: daca domnul Nechita de atata timp cunoaste toate problemele Muzeului, de ce nu le-a rezolvat el? L-am lasat, pentru ca stiam ca are un aplomb, asa, o pasiune personala pentru persoana mea si l-am lasat ca poate rezolva el problemele – si are si in atributii, ca si consilier judetean. Nu le-a rezolvat”.

Referitor la concursul amintit, presedintele CJ a comentat: “Nu sunt eu presedintele comisiei; se poate inscrie oricine. Daca domnul Nechita anticipaza numite lucruri, este problema lui”.

Pe de alta parte, Chiriac insusi spune ca sunt unele nereguli la Muzeul Brailei si ca auditul facut recent acolo a impus unele masuri pe partea de proceduri, in ceea ce priveste cheltuirea banilor publici.

In ciuda faptului ca directorul Muzeului Brailei „Carol I”, Ionel Candea, a reclamat public faptul ca i se pun piedici de la CJ si ca nu are un buget suficient pentru a desfasura toate activitatile programate in acest an – mai ales pe partea de editare carti, la Editura <<Istros>>, ce apartine institutiei amintite -, seful judetului spune ca Muzeul are bani suficienti.

Potrivit lui Chiriac, la inceputul anului, Muzeul a cerut 6 miliarde lei vechi pentru publicarea de carti, in contextul in care institutia respectiva are deja in depozite, nevandute, carti editate anterior, in valoare de 9 miliarde lei vechi: “Nu vreau sa <<omor>> cultura, dar trebuie sa ne gandim la modul foarte serios si sa editam carti care privesc promovarea judetului, a Muzeului si sa stim unde se duc ele. Pentru ca daca publicam de dragul de a publica sau pe cine vrem noi sa publicam, atunci nu mai este in regula.

O carte publicata la Editura <<Istros>> intr-un tiraj de 300 de exemplare costa in jur de 5.000 lei. Si am zis in felul urmator, din punctul meu de vedere, ca si administrator, ca om care gestioneaza banii: un tiraj de 2 carti pe luna mi se pare arhisuficient pentru aceasta editura. Si am zis 2 x 12 luni intr-un an = 24 si am plusat, am zis 30 de carti este arhisuficient pentru editura, pentru a promova judetul Braila, Muzeul si alte institutii care doresc aceasta promovare prin carte. Dupa un calcul foarte simplu matematic, 30 de carti x 5000 lei fac exact un milliard si jumatate lei vechi. Putem aduce plus valoare acestei edituri, oricarui scriitor, poet care-si doreste sa-si publice cartea, dar acel scriitor sau acel poet sa-si plateasca singur tirajul.

Eu va intreb in felul urmator: de la 1 miliard si jumatate de lei vechi la 6 miliarde, mie mi se pare o diferenta foarte mare. Ca sa nu spun de cele 9 miliarde lei vechi (contravaloarea cartilor deja editate si nevandute – n.r.) care zac efectiv in Muzeul respectiv. Nici macar nu stim unde sa le dispersam”.

Intrebat cum a explicat conducerea Muzeului faptul ca a editat carti in valoare de 9 miliarde lei vechi care nu se vand si pe care le tine in magazie, Chiriac a explicat: “Cartile raman acolo, nici macar nu sunt promovate, ci raman in magazia Muzeului. Explicatia a fost ca eu nu sunt academician si sunt prea prost ca sa inteleg anumite aspecte din ceea ce inseamna cultura, ceea ce-mi spuneti si dvs. Eu sunt de acord ca nu sunt foarte destept si nu le stiu pe toate din punct de vedere cultural, dar ma pricep foarte bine din punct de vedere economic si sunt foarte hotarat sa punem niste proceduri, astfel incat toate aceste aspecte legate si de editura si de activitatea Muzeului, sa fie cat mai transparente”.