Chiriac: Noul director al Muzeului Brăilei este de acord cu înființarea Muzeului Umorului, iar acesta va prinde viață

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), declară că demiterea fostului manager al Muzeului Brăilei, Ionel Cândea, deblochează, printre altele, proiectul înființării Muzeului Umorului, care  a fost ținut pe loc de acesta.

Chiriac a precizat astăzi că a discutat cu noul director interimar, Costin Emilian Croitoru, despre mai multe chestiuni legate de activitatea Muzeului care, în opinia sa, au fost prost gestionate de Cândea și care acum trebuie „puse pe făgașul normal”: „Mi-a spus că va avea nevoie de ajutor și o să-l ajutăm pe anumite aspecte pe care nu le stăpânește și o să-i dăm tot concursul – mă refer la viitoarele proiecte pe care le va face Muzeul și îl ajutăm și pe partea tehnică, și pe partea economică, astfel încât să punem lucrurile pe făgașul normal.

Am vorbit de proiecte viitoare și avem câteva idei pentru proiecte europene, iar unul dintre ele este modernizarea Secției de Științele naturii. Am vorbit și de proiectul pe care domnul Cândea nu l-a dus la bun sfârșit din diverse motive doar de dânsul știute, Muzeul Umorului. Reluăm discuția și noul director este de acord în totalitate, astfel încât acest Muzeu al Umorului să prindă viață și sunt și alte lucruri rămase în urmă pe care urmează să le punem pe făgașul normal pe parte administrativă și managerială.

A zis că e o provocare pentru el această funcție, îi place, își dorește chestia asta. Eu mă bucur că este un tânăr, este foarte bine pregătit, doctorand, vrea să învețe și să facă lucruri bune și cu siguranță va reuși”.

Întrebat dacă a discutat cu Croitoru și despre faptul că la Muzeul Brăilei s-a creat un fel de „cimitir al elefanților” unde au fost angajați pensionari pe diverse posturi, Chiriac a spus zâmbind: „Am discutat mai multe aspecte; lăsați-l să-și facă treaba și o să vedeți pe parcurs, o să facă și el conferințe de presă. Are mai multe lucruri de făcut, o să le facă în timp, este un manager interimar. Vedem ce se întâmplă și cu procesul, că domnul Cândea a contestat în instanță dispoziția (de demitere – n.r.) și nota (obținută la evaluare – n.r.)”.

În ceea ce privește soarta Editurii „Istros”, care are pe stoc cărți de circa 9 miliarde lei vechi, președintele CJ a comentat: „Aceasta editură trebuie să rămână în picioare, că este o editură foarte importantă pentru județul Brăila. Trebuie să o eficientizăm, în sensul în care tot surplusul de carte, în valoare de 9 miliarde lei vechi, trebuie vândut sau donat.

Putem să publicăm în continuare la Editura «Istros» cărți care sunt reprezentative pentru municipiul și județul Brăila, astfel încât să ne prezentăm cât mai mult. O luăm step by step, ca să punem pe picioare și această editură. Nu se va desființa această editură”.