CHIRIAC: NU E CAZUL SA NE BLOCAM IN CELE 650 DE HA DIN CARTIERUL SIRET, FIINDCA ORICUM ELE VOR FACE PARTE DIN AGLOMERAREA URBANA BRAILA-GALATI
Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac, si-a schimbat opinia cu privire la cele 1.000 de hectare de pe raza judetului Braila date Municipalitatii galatene in scopul constructiei de locuinte, dar folosite, in mare parte, pentru exploatare agricola. Initial, Chiriac declarase ca din punctul sau de vedere, subiectul este inchis, insa mai nou, acesta pare dispus sa ia in considerare varianta de a solicita Guvernului sa ia act de faptul ca galatenii nu respecta destinatia terenului si ca atare, sa ia inapoi cele circa 650 de ha din care Municipalitatea din orasul vecin scoate bani, concesionandu-le pentru activitati agricole.
Presedintele PNL Braila, Alexandru Danaila, a fost cel care a sesizat public faptul ca in ultimii 14 ani, de cand Galatiul inchiriaza terenul amintit, orasul vecin a incasat peste 1,5 milioane euro, bani care ar fi putut intra in bugetul Brailei. In acest context, liberalul a cerut ca autoritatile brailene sa solicite Guvernul sa dea Brailei cele 650 de ha, fiindca Galatiul nu respecta conditiile prevazute in actul normativ prin care i-a fost dat in proprietate terenul respectiv.
Intr-o recenta sedinta CJ, seful judetului Braila declara: “Situatia celor 650 ha ramase acolo nu va ramane asa! Vom incerca toate posibilitatile. Sa vedem ce o sa iasa… Dar o sa anuntam la momentul respectiv, cand lucrurile vor fi finalizate, sa nu mai batem toba inainte. Ca ne-am mai furat-o de cateva ori, cand am facut asta”.
Mai apoi, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele CJ Braila a fost de parere ca trebuie ca ar fi de dorit ca autoritatile brailene si galatene sa ajunga la un consens, fiindca “nu ar trebui sa ne blocam in aceste 650 de ha”, care oricum vor fi cuprinse in viitoarea aglomerare urbana Braila-Galati: “Este o suprafata de tren care a apartinut Brailei, normal ca ar fi corect si normal sa se intoarca inapoi, dar trebuie sa ne gandim serios, impreuna si cu colegii de la Galati, in perspectiva unui proiect de anvergura, aceasta aglomerare urbana Braila – Galati, nu cred ca ar trebui sa ne blocam in aceste 650 de ha, pentru ca planul de dezvoltare a celor doua localitati consta in acest teren care desparte municipiul Braila de municipiul Galati. Eu cred ca o sa avem intelepciunea sa ajungem la un consens, astfel incat impreuna, cele doua autoritati publice, Braila si Galatiul, impreuna cu Guvernul, sa gasim solutia cea mai buna, pentru ca acel teren sa devina un proiect viabil pentru a doua aglomerare urbana din Romania, dupa capitala Bucuresti”.
Intrebat daca are de gand sa astepte sa se realizeze aglomerarea urbana Braila-Galati – ceea ce ar mai putea dura zeci de ani -, in ideea ca oricum, cele 1.000 de hectare vor fi cuprinse in acest proiect comun, Chiriac a spus: “Nu asteptam. Daca lucrurile vor merge spre concesiune, atunci nici eu nu sunt de acord ca onor municipiul Galati sa castige niste bani de pe urma acelui teren, ci sa-si pastreze destinatia pentru constructia de locuinte si sper ca in cel mai scurt timp sa avem o decizie, astfel incat toate aceste lucruri sa fie limpezi, clare si sa revenim la situatia initiala, inainte de Hotararea de Guvern prin care s-a dat acea mie de hectare”.
Intrebat, de asemenea, daca asteapta sa se ia o hotarare la PSD pe aceasta tema, inainte de a cere juristilor CJ Braila sa studieze in ce mod se poate actiona pentru a solicita interventia Guvernului in legatura cu faptul ca nu se respecta destinatia pentru care au fost date cele 1.000 de ha Galatiului, presedintele Chiriac ne-a spus: “Juristii de la CJ studiaza in acest moment si aceasta oportunitate. Cele doua decizii vor fi si pe parte politica, si pe parte administrativa”.
Amintim ca cele 1.000 ha de pe raza judetului Braila, care erau la acea vreme proprietate a Agentiei Domeniilor Statului (ADS), au fost date in proprietate Municipalitatii galatene, pentru constructia de locuinte pentru tineri, in anul 2002, de catre un guvern PSD, fara stirea si fara consultarea autoritatilor brailene (PSD).