CHIRIAC: O SA FACEM CAMPANII DE CONSTIENTIZARE, PENTRU BRAILENII CARE NU STIU CE INSEAMNA COLECTAREA SELECTIVA A GUNOIULUI

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Iulian Chiriac, a explicat astazi cum se va proceda, la modul concret, odata ce va deveni functional la nivel de judet Sistemul de Management Integrat al Deseurilor (SMID). Chiriac a precizat ca in afara de colectarea selectiva care se va face la nivel de gospodarii si asociatii de proprietari, va mai exista o triere a deseurilor si la Statiile de sortare care vor exista la nivel de judet: “Acest operator unic  de salubritate poate fi controlat mult mai bine si avem anumite conditii pe acest proiect SMID, ca sa scadem cantitatea de gunoi selectata si data la groapa de gunoi. Deci noi in urmatorii ani trebuie sa producem mai putin gunoi, sa-l selectam si sa-l ducem la groapa. Fiind acest operator unic, putem face aceste lucruri. Pentru ca in momentul de fata, in municipiul si judetul Braila sunt vreo 4-5 operatori.
Operatorul unic va prelua gunoiul selectat de la comune si din municipiu, gunoiul care nu e selectat va fi dus in statia de selectare, de sortare, il va sorta, iar gunoiul menajer – o cantitate mai mica – va fi dat la groapa de la Muchea”.
Intrebat ce se va intampla cu acei cetateni care nu vor respecta aceste cerinte de colectare selectiva a deseurilor, seful judetului a spus: “O sa facem campanii de constientizare, de invatare a selectarii si a depozitarii gunoiului pe anumite segmente”.
Precizam ca potrivit proiectului SMID, la nivelul judetului vor functiona: * Statia de Sortare si Tratare Mecano-Biologica (care ar fi trebuit sa functioneze deja la Vadeni, dar la care nu s-a facut nici fundatia), de la care se va transporta gunoiul la depozitul de la Muchea, al firmei “Tracon”; * Statia de Sortare Ianca (care a fost inaugurata in 2016), de la care gunoiul va fi dus la Depozitul Ecologic Ianca (inaugurat in 2015); * Statia de Transfer la Insuratei (inaugurata in 2016), de unde deseurile vor fi duse la unul dintre depozitele mentionate anterior.