CHIRIAC: PÂNĂ ACUM AM TESTAT CU APARATUL REAL TIME PCR DE LA SPITALUL JUDEȚEAN DOAR PERSOANE SUSPECTE DE CORONAVIRUS. VREM SĂ ÎNCEPEM SĂ TESTĂM ȘI PERSONALUL MEDICAL DIN PRIMA LINIE
Aparatul REAL TIME PCR donat Spitalului Județean de Agricost by Aldahra a realizat până acum doar testări pentru persoane suspecte de coronavirus, dar ne dorim să facem și testarea personalului medical din prima linie, ca să ne asigurăm că avem un spital „curat” din acest punct de vedere – este ceea ce a declarat astăzi președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac.
Acesta a precizat în cadrul unei conferințe de presă: „Am acreditat laboratorul, iar ultima dată când am vorbit cu managerul Spitalului Județean făcuse 14 testări. Aparatul respectiv face 48 de probe în 12 ore. Se poate lucra și noaptea, deci putem face 96 de probe în 24 de ore. Eu zic că sunt arhisuficiente pentru județul Brăila”.
Potrivit șefului județului, testarea se face în baza unui protocol încheiat între Spitalul Județean și Direcția de Sănătate Publică Brăila, prioritățile fiind stabilite de reglementările legale în vigoare. El a precizat că în afara testelor care se fac pentru suspecții de coronavirus, următoarea prioritate o reprezintă personalul medical din prima linie și de asemenea, și-ar dori ca prioritar să fie si „personalul medical și administrativ din centrele Direcției de Asistență Socială – și o să am o discuție și cu primarul -, pentru că și acești oameni intra foarte mult în contact cu persoane vârstice și dorim să nu avem un astfel de focar”.
Chiriac a admis că în condițiile în care la nivelul județului Brăila nu sunt zilnic 48 de suspecți de coronavirus, teoretic, s-ar putea începe testarea personalului medical din prima linie: „Putem să facem lucrul acesta, dar nu știu ce hotărâre au luat (conducerea Spitalului Județean și DSP Brăila – n.r.). În momentul de față sunt 1700 de teste și au consumat circa 30 (cu tot cu cele folosite pentru verificări). Avem teste suficiente, avem și un acord cadru semnat de spital cu o firmă producătoare, pentru încă 6000 de teste, deci teste ar fi.
Eu am cerut conducerii spitalului să facă o discuție cu DSP, fiindcă întîi testăm tot ce ne spune DSP, după care, cu acordul DSP, putem să testăm pacienții care doresc acest lucru și personalul medical – în primul rând personalul medical de la Boli Infecțioase și ATI. Sigur discuția asta a avut loc, însă așteptăm o hârtie semnată”.
Președintele CJ a mai spus că cel puțin deocamdată, nu se pune pune problema să se poată testa contra cost și cetățenii care ar dori acest lucru. În orice caz, potrivit șefului CJ, când se vor putea face acest gen de testări pentru populație, pe bază de programare, prețul testului va fi de circa 150- 200 lei.