CHIRIAC: PANA LA URMA, A FOST HOTARAREA FIECARUI PRIMAR SA CHELTUIASCA BANI PENTRU PREVENIREA PESTEI PORCINE. NOI N-AM SPUS CA O SA LE DAM BANI DE LA CJ

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), a declarat astazi ca inca nu s-au primit banii de la Guvern pentru decontarea cheltuielilor facute de primariile din judet, in vederea prevenirii aparitiei sau extinderii focarelor de pesta porcina; asadar, primarii vor fi nevoiti sa se decurce cum pot, din punct de vedere financiar. Chiar daca in vara acestui an CJ Braila a trimis o adresa oficiala, semnata si stampilata, prin care cerea primariilor sa ia toate masurile de prevenire necesare, precizand ca sumele vor fi decontate din bugetul CJ, acum, seful judetului nu considera ca ar avea vreo responsabilitate sau vreo vinovatie legata de faptul ca primariile inca nu si-au primit banii, fiindca, spune el, fondurile  ar trebui sa vina de la Guvern. Cat priveste faptul ca primarii au fost instiintati oficial ca li se vor deconta sumele din bugetul CJ, Chiriac a explicat astazi ca a fost o mica greseala de exprimare in documentul respectiv, nimic mai mult: in loc de “prin bugetul CJ” s-a scris “din bugetul CJ”.

Presedintele CJ a mai spus astazi ca “pana la urma, a fost actiunea si hotararea fiecarui  coleg primar” sa cheltuiasca acei bani: “Am primit acea adresa (de la Bucuresti – n.r.) si impreuna cu prefectul, am spus sa facem o analiza, ca sa vedem ce sume s-au cheltuit, pentru ca era premisa  sa vina banii de la Guvern, prin Ministerul Agriculturii. Singura greseala la redactarea acelei adrese (catre primariile din judet – n.r.) a fost ca in loc sa scriem <<prin>> s-a scris <<din fondurile CJ>> si s-a inteles cu totul altceva. Deci nu putem noi sa dam efectiv de la Consiliu, sa fim mama ranitilor. Am spus sa fim pregatiti, astfel incat daca Guvernul ne cere sa spunem ce suma este necesara, sa stim ce suma vom cere si noi trimiteam apoi catre fiecare unitate administrativ-teritoriala suma respectiva. Nu s-a intamplat; asteptam. Se pot da banii si anul 2019, nu este timpul trecut. N-am spus ca o sa le dam noi bani de la CJ, ci asteptam bani de la Guvern”.

Precizam de fapt, conducerea CJ Braila chiar a spus ca va deconta acesti bani din bugetul judetului, iar acest lucru este precizat clar in adresa oficiala trimisa in luna august catre primariile din judet, in care li se cerea acestora sa ia masurile necesare pentru prevenirea aparitiei sau raspandirii pestei porcine. In documentul respectiv se preciza, printre altele, ca “CJ, pe baza informatiilor oferite de dvs, va adopta hotararile prin care va aloca fondurile aferente achizitionarii substantelor necesare”. Ulterior, insa, conducerea CJ a anuntat ca nu va msi aloca fonduri de la bugetul judetean in acest scop, ci va solicita bani de la bugetul national, asa ca primarii au facut cheltuielile care li s-au indicat – in suma totala de 34 miliarde lei vechi -, dar deocamdata nu li s-a decontat niciun leu nici din bugetul judetean, nici de la Guvern.

Amintim, de asemenea, ca in cadrul unei conferinte de presa, Chiriac a recunoscut ca varianta initiala pe care a luat-o in caclul a fost ca aceste cheltuieli sa fie decontate din bugetul judetului, insa ulterior a considerat ca e mai bine sa ceara Guvernului bani, fiindca nu era vorba de o problema ce tinea strict de judetul Braila, ci era una de nivel national.