CHIRIAC: PUTEAM DA BANI DE LA CJ PENTRU MASURILE DE COMBATERE A PESTEI PORCINE, DAR N-AVEM DECAT 2,5 MILIARDE LEI VECHI – PUTIN, FATA DE SUMA NECESARA

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), admite ca la un moment dat, a avut intentia de a aloca fonduri de la bugetul judetean, pentru acoperirea cheltuielilor facute de primarii cu masurile de combatere a pestei porcine africane. Chiar daca in cea mai recenta sedinta CJ, Chiriac a declarat ca nu exista bani in bugetul judetului pentru asa ceva si ca i se pare “legal, corect si omenesc” sa dea Guvernul fonduri pentru decontarea acestor cheltuieli, la insistentele liberalului Ovidiu Nechita, social-democratul a admis ca initial, a intentionat sa aloce fonduri din bugetul CJ.

Mai exact, Nechita a semnalat faptul ca pe de o parte, directorul economic al CJ Braila, Draguta Dan, a declarat ca nu este legal sa se aloce din bugetul judetean fonduri pentru decontarea cheltuielilor facute de primarii cu masurile de combatere a pestei porcine, dar pe de alta parte, CJ a trimis adrese oficiale la toate primariile, prin care le instiinta ca va deconta din bugetul judetean cheltuielile amintite: “In adresa catre toate primariile din judetul Braila spuneti asa: <<Consiliul Judetean Braila, pe baza informatiilor oferite de dvs, va adopta hotararea prin care vor fi alocate fonduri aferente achizitionarii substantelor din bugetul propriu, urmand ca dvs sa procedati ulterior la efectuarea procedurii pentru achizitia  acestora>>”.

“Da, domnule consilier, erau doua solutii. Una pe care v-am spus-o mai devreme (sa aloce Guvernul fonduri – n.r) si a doua solutie era sa dea doar CJ si erau doua variante: una, sa facem achizitia pentru substante si sa le dam substantele, iar a doua, sa le dam banii, sa-si faca ei achizitia de substante. Din punctul meu de vedere, cea mai buna solutie e sa le dam banii si sa-si faca ei achizitia pentru solutii”, a raspuns Chiriac.

“Da, dar dvs spuneti aici, in adresa, <<din bugetul propriu>> – exact ceea ce am intrebat-o pe doamna director economic.”

“Domnule consilier, nu era rolul nostru, al CJ, sa facem achizitie. Am si adresa pe care am trimis-o la Prefectura si la Guvernul Romaniei. <<Din banii proprii>>… puteam sa alocam noi din banii proprii, pe situatii de urgenta, dar in buget sunt doar 2,5 miliarde lei vechi, o suma foarte mica, comparativ cu suma care este necesara”, a mai spus seful CJ.

Amintim ca din calculele CJ, ar fi necesare 34 miliarde lei vechi pentru acoperirea cheltuielilor facute pana acum de primariile din judet, pentru masurile de combatere a pestei porcine africane.