CHIRIAC: SE INTAMPLA SA LE CER SUBORDONATILOR SA INTOCMEASCA UN DOCUMENT SI EI SA N-O FACA, SAU SA AMANE SAU SA SPUNA CA NU SE PRICEP

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Iulian Chiriac (PSD), apreciaza ca mai mult de jumatate dintre angajatii institutiei pe care o conduce “nu fac nimic” si admite ca nu a gasit inca solutia la aceasta problema, fiindca trebuie sa le plateasca salariul luna de luna, desi in opinia lui, nu-si indeplinesc atributiile de serviciu. Chiriac da vina pe actuala actuala legislatie, care protejeaza functionarii publici si spune ca nici macar sa-i sanctioneze nu poate, fiindca sanctiunile sunt decise de Comisia de disciplina, care e formata tot din functionari publici, iar acestia se acopera intre ei.

In acest context, seful judetului recunoaste deschis ca mare parte dintre subordonatii sai vin la serviciu si pierd timpul, pe principiul “timpul trece, leafa merge”: “Nu fac nimic, vin la serviciu si… timpul trece, leafa merge.  Asta este parerea mea personala.

Este o situatie generala in CJ Braila. Eu am spus de CJ Braila, dar cred ca e si in alte consilii judetene.

Din punctul meu de vedere, cred ca mai mult de jumatate dintre functionarii din CJ Braila stau degeaba si nu isi fac treaba conform fisei postului. Dar evaluarea lor e facuta de seful lor ierarhic, care e tot functionar public.

In momentul de fata, eu nu pot sa fac… Am facut o evaluare, am fisele de post, am inceput deja cu anumite departamente sa vorbim efectiv cu ei, ce fac in fiecare zi sau in fiecare saptamana. E destul de complicat…

Dar sper ca prin aceasta modificare a Codului Administrativ sa le dea un imbold spre asumarea raspunderii si spre a munci mai cu aplomb, in momentul in care noi le dam anumite teme”.

Intrebat daca se intampla ca in calitate de presedinte al CJ, sa ii ceara unui functionar din subordine sa-i intocmeasca un document, iar subordonatul sau sa nu faca acel act, Chiriac a admis ca se intampla si asa ceva: “Da. Sau amana, sau spune ca nu au cadrul legal, ceea ce mi se pare incorect. Va dau un exemplu foarte simplu: eu ii spun ca trebuie sa achizitionam aceasta sticla de apa, iar el nu vine sa imi spuna ca se poate face in varianta a, b si c, ci el imi spune ca nu stie, ca trebuie sa caute legislatie, sa vada, sa… iar temenele deja se duc, sunt depasite.

Dar va dau un alt exemplu: am spus si ne dorim cu totii sa avem o Directie a serviciilor publice, pe partea de drumuri. Le-am si spus cum vreau sa arate, le-am si explicat cum facem, de unde luam posturile, cum se face tranzactia. Sunt aproape 2 luni de zile de cand n-am primit pe birou documentele.

Multi spun ca nu se pricep, sau nu e in atributiile lor, sau… habar n-am!”.