CHIRIAC: SPITALUL JUDEȚEAN A FĂCUT O ACHIZIȚIE DE 100.000 DE MĂȘTI. INIȚIAL AU ZIS „VĂ TRIMITEM PRIMA TRANȘĂ, 50.000 DE MĂȘTI”, IAR DUPĂ O SĂPTĂMÂNĂ FIRMA A TRANSMIS CĂ NU MAI ARE NICIO MASCĂ ȘI CĂ ÎȘI CERE SCUZE
Consilierul județean Marian Sîrbu (PNL) a cerut astăzi lămuriri conducerii CJ Brăila cu privire la perioada în care este de așteptat să fie livrat Spitalului Județean Brăila echipamentul REAL TIME PCR cu care se face testarea pentru detactarea infecției cu coronavirus. În condițiile în care deja s-au făcut demersuri pentru achiziția echipamentului respectiv, Sîrbu consideră că este important ca acesta să fie livrat cât mai repede, nu peste câteva luni, când deja pandemia se va fi încheiat: „Ideea este în felul următor: pentru achiziția pe care o face spitalul, știm exact cand ajunge echipamentul? Pentru că s-ar putea să facem achiziția și să vină echipamentul peste 3 luni, cand nu va mai fi așa de multă nevoie de el. Ideea este cât de repede ajunge echipamentul și ajung testele achiziționate de Spitalul Județean”.
Președintele CJ, Iulian Chiriac (PSD), a răspuns: „Toți furnizorii de echipamente de la care am primit ofertă spun că între 2 și 4 săptămâni echipamentul va fi montat. Eu vă mai dau un exemplu: Spitalul Județean a făcut o achiziție de 100.000 de măști, am stat liniștiți o săptămână, că au zis <<Ok, vă trimitem prima tranșă, 50.000!>>, iar după o săptămână spitalul a primit notificare că firma respectivă nu mai are nicio mască și că își cere scuze. Deci sunt și lucruri de genul ăsta…
Noi suntem într-o continuă comunicare cu firmele care distribuie teste și echipamente și veți fi informați. Echipamentul nu este în țară, el va fi adus din altă țară, asta este problema și sunt foarte multe comenzi.
Echipamentele au fost studiate de doamnele de la laborator și și-au dorit un aparat care să le asigure o protecție cât mai bună, când lucrează cu el”.
În ceea ce-l privește, consilierul județean Ștefan Cătălin Iordache (PNL) a fost de părere că „faptul că vom avea un REAL TIME PCR mai târziu nu este nicio problemă, pentru că pe un astfel de aparat se pot testa nu numai coronavirusul, ci și alți viruși. Asta nu înseamnă că nu va mai fi gripă în România, că nu va mai fi un alt tip de virus. Deci faptul că vom avea un PCR fie și peste 6 luni nu este un lucru rău, este un lucru bun, iar numărul acestor aparate nu este foarte important acum; acum este important să testăm oamenii care lucrează direct cu bolnavii de coronavirus, precum și oamenii care au coronavirus sau sunt suspecți de infectare și să încercăm să scădem presiunea asupra medicilor care lucrează acolo, adică să nu ne îmbolnăvim toți odată”.