CHIRIAC: SUNT ANUMITE PERSONAJE PE LA UPU CARE VORBESC FOARTE URAT CU PACIENTII. EMPATIA CU PACIENTUL A DISPARUT. A DEVENIT O SLUJBA CRIMINALA

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), considera ca mai este mult de lucrat in ceea ce priveste comportamentul unora dintre angajatii Spitalului Judetean Braila in relatie cu pacientii. Chiriac spune ca desi a mai atras atentia la modul public cu privire la aceasta problema, primeste in continuare informatii legate de situatii in care personalul medical a tratat diversi pacienti intr-un mod lipsit de respect.

Seful judetului crede insa ca de aici si pana la a pazi cu jandarmii Unitatea de Primiri Urgente (UPU) – asa cum propunea in urma cu ceva timp deputatul liberal Antoneta Ionita (fosta sefa la UPU Braila) – este cale lunga: “Daca pe timpul doamnei Ionita, cand era ea sefa la UPU, se pazea cu jandarmii, o fi o initiativa buna… nu stiu, sa-i apere…

Eu as ruga inca o data  (ca am primit informatii legate de atitudinea si respectul pe care-l poarta anumiti angajati de la UPU fata de pacienti) : sunt anumite personaje pe-acolo – dar n-am date concrete, cum o cheama, Popeasca, Ioneasca, Vasileasca –  care vorbesc foarte urat cu pacientii. Haideti sa fim sinceri, nu mergem la spital de placere, ca la cinema; mergem ca avem o problema. Empatia cu pacientul a disparut. A devenit o slujba criminala, in care considera ca acel om ii este lui dator sa se intample lucrurile astea.

A fost o initiativa intr-o sedinta  CJ – si mi-o doresc, n-am nicio problema – ca atunci cand vor, consilierii sa mearga prin spital, sa vada astfel de lucruri, dar cu nume. De exemplu: nu poarta ecuson Popeasca – afara, out! Nu se intampla aia acolo, nu se intampla aia dincolo…

Sa avem anumite lucruri (concrete – n.r.) pe care sa putem sa le gestionam noi. Daca anumite personaje din conducerea spitalului nu fac lucrurile astea, o s-o facem noi, le aducem la cunostinta si daca nu le rezolva intr-un timp rezonabil, atunci vom lua si niste masuri”.

Cat despre faptul ca la inceputul anului, vorbea despre intentia conducerii Spitalului Judetean de a trimite personalul medical la cursuri de comunicare,  seful CJ a comentat: “Noi n-avem bani acum sa luam tot ce ne trebuie pentru spital si vorbim de cursuri de comunicare?! Imi doresc asta si eu zic ca este o solutie buna pentru personalul spitalului sa aiba un curs de comunicare, sa comunice cu pacientii, dar ne trebuie si resursa financiara”.

Pe de alta parte, Iulian Chiriac a precizat ca avut o discutie cu conducerea UPU legata de comportamentul unor angajati “ si se pare ca tot lipsa de personal e problema, pentru ca acolo nu e chiar foarte simplu sa muncesti, va spun foarte sincer. Dar in momentul cand vii si vrei sa muncesti acolo, trebuie sa-ti asumi si conditiile de acolo si asta nu te indreptateste pe tine, ca si personal medical, sa vorbesti urat”.