Chiriac: Toate clădirile Spitalului Județean au aviz ISU pentru securitatea la incendiu. Se fac demersuri pentru a se obține și autorizațiile de securitate la incendiu

Toate clădirile Spitalului Județean au aviz ISU pentru securitatea la incendiu și se fac demersurile necesare pentru a se obține și autorizațiile de securitate la incendiu – este declarația făcută ieri de președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac.

Acesta a precizat că mai sunt necesare niște lucrări pentru îndeplinirea tuturor condițiilor privind obținerea autorizațiile amintite, dar deocamdată nu se poate face mare lucru, fiindcă nu s-a aprobat bugetul de stat pe anul în curs, ceea ce face ca nici CJ să nu aibă aprobat bugetul și să nu poată face niciun fel de cheltuieli pentru investiții: „Sunt niște documente care trebuie făcute de Spitalul Județean, sunt în procedură pentru a le face, dar dacă nu avem buget cum putem noi să demarăm anumite proceduri, când nu știm pe ce bani de axăm? Pentru orice proiect de investiții, orice proiect care presupune să aloci anumiți bani, îți trebuie bugetul stat, să știm pe ce sume ne bazăm.

Sunt avansați cu corpul de clădire pe Cardiologie și Pediatrie – cel nou – și cu corpul de legătură, pentru autorizare, la ATI avem aviz – ceea ce este foarte important – și trebuie făcute din nou documentele și depuse către ISU pentru a obține autorizația, nu e niciun fel de problemă.

Pe celelalte corpuri de clădire nu trebuie în momentul de față autorizare, ci va fi nevoie de autorizare când vom începe efectiv modernizarea corpurilor respective. Am aprobat DALI-ul (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Investiții – n.r.), chiar am avut o ședință cu proiectanții referitor la modernizarea Corpului A al Spitalului Județean, cu specialiștii la masă, pentru a discuta tot ce înseamnă circuite medicale și modul în care abdorăm acest proiect”.

Întrebat dacă după tragedia de la Institutul „Matei Balș” a cerut conducerii Spitalului Județean să facă o nouă verificare a instalației electrice și a celei de oxigen și dacă este suficient de cald în saloane, astfel încât pacienții să nu folosească aeroterme pentru a se încălzi, șeful județului a răspuns: „E destulă căldură în spital, știți foarte bine că a fost o investiție foarte mare făcută de Consiliul Județean pentru centralele noi, deci nu mai avem o problemă de căldură. În ceea ce privește partea de siguranță, sunt verificate mai energic toate aceste aspecte. A fost instruit și personalul din cadrul spitalului.

Chiar a fost zilele trecute un exercițiu împreună cu ISU pe spital, pe partea de alarmare și am ieșit foarte bine. Sperăm să ne dea mai multe detalii și consultanță ISU pe partea de alarmare, acolo unde este o problemă”.

În ceea ce privește faptul că la Spitalul de Pneumoftiziologie există o problemă legată de circuitele de evacuare a pacienților, Chiriac a comentat: „Spitalul TBC este o clădire veche, de patrimoniu și încercăm pe actuala structură să facem circuitele să fie cât mai funcționale. Există și un DALI de modernizare a acelui corp de clădire; așteptăm bugetul lui Câțu-Mâțu, cu mirolăielile lui, să vedem cum putem demara aceste proiecte. Sunt foarte mulți bani de investit și în unitățile sanitare, dar și în partea de infrastructură”.