Chiriac: Trebuie modificată Legea achizițiilor publice. Eu cred că trebuie să se ajungă la un consens politic în acest sens, că nu e vorba numai de achizițiile realizate de administrațiile PSD, și ci de administrațiile PNL

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), consideră că întârzierea aprobării bugetului de stat pe anul în curs, care duce implicit la întârzierea aprobării bugetelor consiliilor județene și ale primăriilor, va face ca în acest an să nu se mai poată lucra decât la partea de întocmire a documentațiilor și de proiectare în cazul unor investiții importante, pentru că nu va mai fi timp pentru demararea lucrărilor propriu-zise.

„Am pierdut deja 3 luni. Până ne aprobăm noi, CJ Brăila, bugetul, până își aprobă bugetele orașele și comunele, deja au trecut trei luni. Până dăm drumul la studii de fezabilizate, la partea de DALI-uri, la partea de proiectare, deja anul ăsta este mort, din acest punct de vedere.

Pe noi ne ajută foarte mult proiectele deja începute din mandatul trecut, dar gândiți-vă la colegii mei – și nu mă refer doar la colegii mei din PSD, ci și la cei din PNL, iar unii dintre ei sunt foarte supărați.

Cu siguranță e un buget de austeritate, dar o să găsim soluții și o să ducem toate proiectele la bun sfârșit”, declară șeful județului.

În condițiile în care bugetul de austeritate va însemna că se vor reduce cheltuielile în anumite domenii, pentru a se asigura necesarul în domeniile prioritare, Chiriac a precizat: „Cu siguranță nu vom tăia bani de la sănătate, nu voi tăia de la partea de infrastructură. Vom găsi anumite domenii în care nu e necesar în momentul de față să investim foarte accelerat”.

Întrebat dacă fondurile europene sunt o alternativă, având în vedere sumele relativ mici alocate în acest an județelor prin bugetul de stat, președintele CJ a spus: „Da, sunt și aceste fonduri europene o alternativă. Dar eu vă spun că toată lumea vorbește despre fonduri europene și în principal au vorbit ei, guvernanții. Un om care este cunoscător în ceea ce privește fondurile europene știe foarte bine cum se naște un proiect: durează foarte mult partea de studii de fezabilitate, partea de DALI (Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenții – n.r.), partea de proiectare, trebuie să gândești foarte bine pașii pe care îi ai de urmat. Nu se fac bătând din palme aceste proiecte europene. Ele trebuie urmărite foarte atent și trebuie gândite proiecte care să ducă la bunăstarea cetățenilor.

În cazul nostru, sunt proiectele pe care le-am gândit din anii trecuți, pe care le putem depune. Dacă ai deja proiectele făcute, dacă ai studii de fezabilitate, DALI-ul, partea de proiectare, atunci îți este foarte ușor să le muți dintr-o parte în alta, să le depui pentru obținerea de finanțări europene, în cazul în care nu ai obținut alt gen de finanțare. Și atunci îți asumi ca autoritate locală partea de cofinanțare de 2%, 10%, cât o fi ea, iar restul vine din bani europeni.

Și vă spun că cel mai mult îngreunează lucrurile partea de achiziții. În momentul în care încep contestațiile la partea de DALI, la partea de proiectare, e dezastru. Numai partea birocratică durează cel puțin un an. Și uneori a durat și 3 ani de zile. Vă aduc aminte că centura Bacăului a durat vreo 13 ani până a fost făcută, din cauza contestațiilor… Lucrurile au luat-o razna de tot. De aceea spun că trebuie făcută o revizuire a Legii achizițiilor publice. Eu cred că trebuie să se ajungă la un consens politic în ceea ce privește modificarea Legea achizițiilor publice, că nu e vorba numai de achizițiile realizate de administrațiile PSD, și ci de administrațiile PNL. Ne ajută pe toți să facem mai repede aceste achiziții publice și să ne ducem la bun sfârșit toate proiectele. Trebuie să îmbunătățim această lege, astfel încât termenele să fie scurtate, pentru a realiza mai repede proiectele pe care ni le dorim”.